YPG, Ankara`nın Uyarısıyla Mevzileri ?Halk Meclisine? Bıraktı

Ceylanpınar`ın karşısındaki sınır kesiminin büyük bölümünü ve sınır kapısını ele geçiren YPG, Ankara`nın uyarısıyla kapının denetimini "Halk Meclisi"ne bırakarak geri çekildi.

GÜNCEL 18.07.2013 13:30:36 2366 0
YPG, Ankara`nın Uyarısıyla Mevzileri ?Halk Meclisine? Bıraktı

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre, Suriye'nin Kürt bölgesinde radikal dini gruplar ile Kürt silahlı grubu YPG arasında yaşanan çatışma geniş alanlara yayılırken Ceylanpınar'ın karşısındaki sınır kesiminin büyük bölümünü ve sınır kapısını ele geçiren YPG, hükümetin uyarısı üzerine kapının denetimini "Halk Meclisi"ne bırakarak geri çekildi.

Türkiye'nin Suriye sınırında YPG ile bölgedeki aşırı dinci gruplar arasındaki çatışma ortamı ve çözüm süreci çerçevesinde yaşanan sorunlar devleti 'kısmen' alarm durumuna geçirirken, silahlı kuvvetler sınırdaki hareketlenmeleri yakın izlemeye aldı.

ATEŞKES BOZULDU

Ceylanpınar’ın karşısında Kürtçe ismi Serkaniye olan Rasulayn kentinde Suriye'nin El Kaidesi olarak bilinen El Nusra Cephesi üyeleri ile PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin silahlı grupları arasındaki ateşkes, El Nusra Cephesi'ne bağlı silahlı grubun, YPG'nin içinde kadın savaşçıların bulunduğu devriye arabasına ateş açması üzerine bozulmuştu.

ANKARA HAREKETE GEÇTİ

Bölgede üç günden beri süren çatışmalarda Rasulayn kentinin bir bölümünü kontrol eden radikal İslami gruplar mevzilerini terk etmek zorunda kalmıştı. Rasulayn'da denetimi ele geçiren YPG güçleri sınır kesimindeki karakollar ile Ceylanpınar'a açılan sınır kapısını ele geçirmişti. Rasulayn'da kontrolün YPG 'nin eline geçmesi ve sınır kapısında da denetim sağlaması Ankara'yı harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'le görüşerek gelişmeler konusunda bilgi aldı.

YPG GERİ ÇEKİLDİ

Devletin zirvesinde yaşanan hareketlilik sınırda kısa sürede yankısını buldu. Gün boyu sınır kapısını denetim altında tutan silahlı YPG'liler, uyarı üzerine akşam sınır kesimi ile sınır kapısından çekildi. YPG güçleri kapıdan çekilirken sınır güvenliği ve sınır kapısındaki denetimi "Serekaniye Halk Meclisi"ne devretti.