Viranşehir Çadırkent Yolunda Üşüyen Yürekler

Yıllardır savaşın kirli yüzü yürekleri burkmaya devam ederken, Viranşehir Çadırkentte üşüyen yüreklere şahit olduk. Çadır kentte annelerinin kucağındayken soğuktan titreyen bebeklerin durumu yürek burkuyor.

YAŞAM 28.12.2013 17:01:59 2357 0
Viranşehir Çadırkent Yolunda Üşüyen Yürekler
Ceylanpınar’ın kapı komşusu olan Suriye’de yıllardır süren savaşta kadın, çocuk, yaşlı demeden mağdur olmaya devam ediliyor. Bunu en iyi gören Ceylanpınar halkı, bu buruk yüreklere şahit olurken, bir taraftan da bu insanların mağduriyeti kocaman bir şehir görünümündeki çadır kentlerde giderilmeye çalışılıyor.

Çadırkent yolunda üşümeye terkedildiler

Akçakale  ve Viranşehir ilçelerinden toplatılıp, Ceylanpınar  sınırları içerisinde kurulan Viranşehir Çadırkente getirilen bu insanlar, daha çadır kente getirilmeden yolun başında bırakılıp üşüyen çocukların üzgün ve yorgun koşuşturmaları, yaşanan acının derin izlerini bir kez daha hatırlattı.
Gazetemizin ihbar hattına gelen bir telefonda günlerdir mağdur olan mültecilerin bir kez daha mağdur edildiği dile getirilirken,  hemen sonra soluğu çadır kentte alıyoruz…

Sokaklardan toplatılan Suriyeliler, burada da üşüyor

Adı Viranşehir çadır kent olan ama Ceylanpınar’ın bir kaç kilometre dışında olan çadır kente yetiştiğimizde , çadırkentin girişinde yüzlerce insanın yanı sıra küçücük bebeklerin, yaşlı insanların bile günlerdir burada tutulduğunu ve çadır kentte işlemleri yapılacak gerekçesiyle soğukta bekletildiği iddia edildi.  

Akçakale’den toplatılıp getirilen ve Suriyeli insanları sokaklardan topluyoruz diye basına demeç veren Akçakale Kaymakamı’nın sorgusuz sualsiz bu insanları buraya göndermesindeki mantığı çözemedik.

Evimde soba yakmaktan utanıyorum

Günlerdir  yaşanan bu hazin trajik olaylara en iyi şahit olan çadırkent görevlilerinin bile takati kalmadığı anlayışı gözümüzden kaçmadı. Yanımıza yaklaşan bir görevliden bilgi alma isteğimizi üzgün ve ağlamaklı bir ifadeyle ‘’size bilgi verme yetkisine sahip değilim. Kendi evimde çocuklarıma soba yakmaktan utanıyorum,  çünkü bu bebekleri anımsadıkça, üşüdüklerini ve adını bilmediğim bir hisle duygularımı kimi alsancak escort protesto ettiğimi bilmeden karşı duruyorum ‘’ dedi.

İkiz bebekler üşüyor

Aya ve Aişa, daha 2 aylık ikiz bebekler. Anneleri, bebeklerini dizinin dibinden ayırmıyor. Bebeklerini battaniye ile ısıtmaya çalışırken gözü bir yandan da diğer 3 çocuğunda. Baba ise sabahtan çadırkentte bir yer bulmaya çıkmış. Çocuklar çevrelerine endişeli gözlerle bakarken, anne arapça “soğuktan titriyoruz burada ” diyor.