??Urfa?ya Bir Tane Fatma Şahin Lazım??

Türkiye genelinde yaşanan ekonomik krizden payını alan Şanlıurfa esnafı da kepenk kapatacak duruma geldi. Durumdan mustarip olan esnaf, ??Urfa dışarıya tanıtılmıyor?? dedi.

YEREL 2.10.2019 12:40:53 1317 0
??Urfa?ya Bir Tane Fatma Şahin Lazım??

 

 

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve zamlara karşı ayakta duramayan birçok esnaf kepenk indirirken varlığını sürdürmeye çalışanlar ise krizle mücadele ediyor. Yapılan son zamlardan sonra dükkânın elektrik, doğalgaz gibi faturalarını bile ödeyemeyen esnaf, belediyelerden, milletvekillerinden Urfa’nın tanıtılması için çağrıda bulundu.

Özellikle dışarıdan gelmek isteyen turistlerin uçak sıkıntısından dolayı Urfa’yı değil de Antep’i tercih ettiklerini dile getiren esnaflar ‘’ Urfa’ya bir tane Fatma Şahin lazım’’ dediler.

Şanlıurfa’ya Fatma Şahin Lazım”

Özelikle Şanlıurfa’ya Fatma Şahin gibi birinin lazım olduğunu söyleyen esnaf Hüseyin Korkmaz; “Son durumumuz iyi değil böyle giderse gidişat iyi değil. Esnaf şuanda kepenk kapatma noktasına gelmiş özelikle kirası yüksek olanlar, elemanı çok olanlar, sigorta ödeyenler yani durumları vahim. Turizm sezonu iyi gitti ama biz daha iyi olmasını bekliyorduk ama beklentilerimizin altında geçti bu turizm sezonu ama biz bunun araştırmasını yaptık ve çevre ilerimizin bize çok etkisi oldu. Özelikle Antep’ten bahsediyorum ve özelikle yetkililerimizin bunun duymasını istiyoruz; Urfa yeterince tanıtılmıyor, Urfa’ya yeterince hizmet verilmiyor, Urfa yeterince dışarı tanıtılmıyor bunun basında, ulusalda, sivil toplum kuruluşlarda, turizm şirketlerinde Urfa’yı daha güzel şekilde paraya kıyarak Urfa’nın tanıtılmasını istiyorum. Yani sadece kâğıt üzerinde değil Mesela ulaşım uçak bu yıl sıkıntılı havaalanımız güzel, yerimiz müsait ama niye bütün uçuşlar Antep’e insin Urfa’ya da gelsin Urfa’ya da insin. Adam ne yapıyor; uçağı Antep’e indiriyor, orada otel rezervasyonu yapıyor, orada yemeğini yiyor, Urfa’ya gelip geziyor yine gidiyor Antep’e. Özelikle burada belirtiyorum bir tane Fatma Şahin lazım” diye konuştu.

“Hafta Sonu Ödeme Yapamayacak Duruma Geldik”

Piyasada şuanda aşırı bir durgunluk olduğunu söyleyen hediyelik eşya esnafı Mehmet Kılıç; “Turizm Sezonu olmasına rağmen piyasa durgun yine de esnafın halini görüyorsunuz esnaf tümü ile dükkânında oturmuş. Şuanda hafif bir kalabalık var ama kuru kalabalık Milet geliyor geziyor alışveriş falan kesinlikle yapmıyor. İranlıların dönemi olsun, hac dönemi olsun o zaman hayır bereket zamanıydı geçti o günler piyasada aşırı durgunluk var, hafta sonu ödeme geliyor ödeme yapamıyoruz. Günde 2-3 parça satımı ile düzelecek değil” dedi.

“İnsanlarda Para Yok”

Esnafın durumu şuanda alım gücü yok yani insanlarda para yok ifadelerini kullanan inşaat malzemesi esnafı Hüseyin Toprak; “Piyasa çok durgun ben 20 yıldır esnaflık yapıyorum daha böyle bir şey görmedim. Sektör olarak değil tüm esnaf böyle, bize İstanbul’dan, Ankara’dan, Adana’dan gelenler oluyordu şuanda hepsi ölü durumda bir türlü anlamadık herkes bir beklenti içinde inşallah iyi olur bekliyoruz” dedi.

“Yerli İnsan Bulamıyoruz Siz Turistten Bahsediyorsunuz”

Piyasa ölü olduğunu söyleyen dönerci esnafı Ökkeş; piyasa ölü durumda, turist ne geziyor biz yerli insanımızı bulamıyoruz satış yapamıyoruz siz yabancı turistten bahsediyorsunuz” şeklinde konuştu.

“Esnafın İşi Köyde Yaşayanlara Bağlı”

Bıçakçı esnafı Mustafa Adil Pak; “Piyasa çok durgun şuanda yani esnaf siftah etmeyecek dereceye geldi öyle söyleyeyim. Esnafın hali ortada oturuyoruz, durgunluk olur Urfa esnafının işi köye bağlı köylülerin %70’i dışarda mevsimlik işçi olarak dışarda çalışıyorlar inşallah dönerlerse işler birazda olsa fayda olur ama şuanda çok durgun” dedi.