Urfalıların Suriyeli kadınlarla imtihanı!

Suriye?deki savaş özellikle kadınları mağdur ediyor, erkeklerin işine yarıyor. Sığınmacı kadınlar fuhuş bataklığına sürüklenirken, daha şanslı olanları ikinci eş olarak alınıyor. Urfalı kadınlar ise, ya üzerine kuma getirilen yada kuma getirilmekle tehdit

YAŞAM 26.08.2014 17:37:23 3576 0
Urfalıların Suriyeli kadınlarla imtihanı!
Suriye'deki iç savaş alsancak escorti ile Şanlıurfa'ya göç etmek zorunda bırakılan Suriyeli kadınlar, yaşamlarını sürdürmek için fuhuşa ve kumalığa zorlanıyor. Urfalı kadınlar ise, ya üzerine kuma getirilen yada kuma getirilmekle tehdit edilip terbiye edilmeye çalışılan kadın oluyor. Viranşehir Belediyesi’ndeki Berjin Amara Kadın Dayanışma Evi Sosyologu Nihal Açar, erkeklerin Suriyeli kadınların mağduriyetini kullandığını söyledi. Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Danışma Merkezi verilerine göre, 2013 yılında 80 Suriyeli kadın kuma olarak evlere getirilirken, gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca kuma olaylarının arttığı Urfa'da hem kuma gelenler hem de üstüne kuma getirilenler intihara teşebbüs ettiği biliniyor.

URFALI KADINLARA SURİYELİ KUMA TEHDİDİ

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya gelen Suriyeli sığınmacıların sayısı 250 bini aştığı tahmin edilirken, zor koşullarda yaşam mücadelesi veren bu sığınmacılardan en zor durumda kalanları kuşkusuz kadınlar. Bir yandan barınma bir yandan açlık ve yoksulluk bir yandan da erkeklerin onlarla olan düşünceleri ve tuzakları. Savaş hallerinin en çok kadınları yaraladığına dikkat çeken Sosyolog Nihal Açar, erkeklerin Suriyeli kadınların mağduriyetini, kendi eşlerine karşı bir tehdit mekanizması olarak kullandığını belirtti. Açar, Urfalı kadınların “Suriyeli Kuma” geleceği korkusu ile “Terbiye” edilmek istendiğini söyledi. Suriyeli kadınların kendilerine yönelik bir iş imkânı olmadığı için fuhuşa zorlandığını dile getiren Açar, “Tek çare olarak fuhuşu gördükleri de oluyor. Bazı kadınlar ise ikinci veya üçüncü eş olarak da alınabiliyor. Resmi nikâhlı erkek, imam nikâhı ile bir Suriyeli kadını evine getirip, onu ve eşini mağdur edebiliyor. Bu yüzden Urfalı kadınlarda da kuma korkusu yaşanmaya başladı” diye konuştu.

KUMA OLAYI İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR

Suriyeli sığınmacı kadınların kuma olarak alınmasında Urfalı kadınlara yönelik büyük psikolojik yıkımların ortaya çıkmasına sebep olduğunu vurgulayan Açar, “Her iki taraf da mağdur oluyor. Yani Suriye'den gelip burada ikinci eş olarak alınan kadın da kocası tarafından üzerine kuma getirilen kadın da mağdur oluyor. Altı ay önce Viranşehirli bir kadın, evinde misafir ettiği Suriyeli ailenin 17 yaşındaki kızıyla kocasının gizlice evlendiğini öğrenince, yedinci kattan atlayarak intihar etti. Fatma A., aslında kumalık sistemine, bu şekilde metalaştırılmasına, kadınların yok sayılmasına isyan etti.” diyerek kadınların mağduriyetini dile getirdi. Açar, çözüm önerisi olarak ise, “Toplumsal huzurun sağlanması için Suriyeli kadınların yaşadıkları bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor. Ev ve iş bulma konularında yardım sağlanması şart.” dedi.