Urfa?daki Suriyelilerin Tapu Gerçeği

Ülkelerinde çıkan iç savaşın ardından Suriyelilerin büyük bir bölümü Türkiye?ye göç etti. Başta sınır şehirleri olmak üzere birçok il ve ilçeye yerleşen Suriyeliler Türkiye?ye gayrimenkul yatırımı yapmaya başladı.

YAŞAM 5.09.2014 12:16:32 1898 0
Urfa?daki Suriyelilerin Tapu Gerçeği
Suriyeliler aldığı gayrimenkullerin tapusunu dış anlaşmalar gereği kendi üzerine yapamadığı için Şanlıurfa’da yaşayan akrabaları ya da güvendikleri arkadaşlarının üzerine yapıyor.
Bazı Suriyelilerin güvenerek gayrimenkullerini üzerine yaptığı akraba ve arkadaşları fırsattan istifade ederek üzerine tapusu çıkarılan gayrimenkullere el koyuyor. Akrabaları tarafından aldatılan Suriyeliler,  gayrimenkullerini geri almak için gerekli kurumlara başvursalar da elleri boş dönüyor.

Ülkelerinde çıkan iç savaşın ardından birçok Suriyeli Şanlıurfa’ya yerleşti. Şanlıurfa’da iş yeri açıp para kazanan Suriyelilerin yanı sıra gayrimenkul yatırımı yapanlarda var. İş yeri açan Suriyelilere ruhsat izni çıkarılıyor ama gayrimenkul alanlara tapu çıkmıyor. Paralarını gayrimenkule yatıran Suriyeliler aldığı ev, iş yeri, arsa ve benzeri taşınmazların tapusunu dış anlaşmalar gereği üzerine alamıyor. Suriyeli vatandaşlar dost ve akrabalarına güvenerek gayrimenkullerinin tapusunu üzerlerine yapıyor. Bu durum ilerde sorun olacağı söylentilerini de beraberinde getiriyor.

Suriye’de iç savaşın bitmesi halinde ülkelerine gitmek isteyecek olan Suriyelilerin buradaki yatırımlarını satmak isteyeceğini belirten vatandaşlar; “ Birkaç Suriyeli bu konuda benim yanıma da denizli escort ve benden aldıkları gayrimenkulün tapusunu üzerime almamı istedi ama ben kabul etmedim. Kabul edenler var üzerine tapuları alıp fırsattan istifade sahiplenenlerde var bunların ilerde büyük sıkıntılar yaşatacağını düşünüyorum. Olurda Suriye’de iç savaş biterse buradan ülkelerine geri gidecek olan vatandaşlar ile şu anda gayrimenkullerini sahiplenenler arasında büyük olaylar çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandılar.