Türkiye?nin En Borçlu İkinci İli Urfa

Şanlıurfa?nın Türkiye?deki 81 vilayet arasında en borçlu ikinci il olduğu ortaya çıktı.

GÜNCEL 17.02.2015 16:01:19 1316 0
Türkiye?nin En Borçlu İkinci İli Urfa
 İlk sırada ise Gaziantep bulunuyor. Şanlıurfa’nın kişi başına düşen toplam kredi borcu, kişi başına düşen mevduat rakamından yüksek çıktı. Zonguldak borcu mevduatından az il olurken, Şanlıurfa’nın borç mevduatın 3 katına çıktı. Şanlıurfa’da geçen yıl nakdi kredilerin mevduata oranı yüzde 325,04 oldu.

77 İL BORÇLA YAŞIYOR

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre,  Türkiye’de 4 ilin dışındaki 77 ilde kişi başı toplam mevduat oranının kişi başı nakdi kredilerden daha az olduğu gözlendi. Kişi başına düşen kredi miktarının mevduatından düşük olduğu iller bir elin parmağını geçmedi. Uzmanlar son yıllarda tüketim harcamalarının azalmasına rağmen gerek gerçek kişilerin, gerekse şirketlerin finans kesimine olan borçlarındaki artışın illerin borçluluk oranlarını arttırdığını dile getirdi. Borç oranının artmaya devam ettiğine dikkat çeken uzmanlar yıl ortasında borç oranının daha da artacağını beklediklerini söyledi.

EN ÇOK BORCU OLAN İLLER

Buna göre Türkiye'deki 81 ilden sadece 4'ünün tasarrufundan daha az borcu bulunurken, en borçlu il Gaziantep çıktı. Bu konuda Gaziantep'i Şanlıurfa takip etti. Şanlıurfa’nın nakdi kredilerin mevduata oranı ise yüzde 325,04 oldu. Şanlıurfalıların 1,5 lirasını bankaya yatırırken, yaklaşık 4 lirasını da bankadan kredi olarak çektiği ortaya çıktı. Türkiye’nin en borçlu ikinci ili olan Şanlıurfa’yı, Mardin, Kahramanmaraş, Osmaniye izledi.

EN AZ BORÇLU İLLER

Borcu en az olan iller arsında Zonguldak birinci sırada yer alırken onu Tunceli, Aksaray, Ankara ve Hakkari izledi.