Suriye?de El Kaideli grupların saflarında 1700 Avrupa vatandaşı var

Avrupa basını, Norveçli terör uzmanlardan Thomas Hegghammer tarafından hazırlanan istihbarat raporunu kaynak göstererek 1700 kadar Avrupalı?nın Suriye?de savaştığını yazdı.

GÜNCEL 30.11.2013 09:12:23 1556 0
Suriye?de El Kaideli grupların saflarında 1700 Avrupa vatandaşı var
Haberlerde Avrupa vatandaşlarının muhalif grupların saflarında savaştığı bilgisine yer verildi. 

Hegghammer söz konusu raporunda, Avrupa’dan Suriye’ye savaşmaya gidenlerin başında Fransa, Almanya, İngiltere ve Belçika vatandaşlarının bulunduğunu ifade ediyor.

Belçika basını Norveçli uzmanın elde ettiği bilgilere göre, 300 buca escort genç Belçikalı, Belçika hükümetinin yasadışı olarak nitelendirdiği ‘‘Belçika için şeriat’’ isimli radikal İslami hareketin desteğiyle Suriye muhalefeti saflarında savaşıyor.

Belçikalı gençlerin Suriye muhalefeti saflarında savaşmasının önüne geçilmesi amacıyla bir önlem paketinin hazırlanmakta olduğu Brüksel tarafından daha önce açıklanmıştı.

Alman istihbaratının Eylül ayında hazırladığı gizli bir raporunda Almanya’dan 200 civarında kişinin, El Kaide saflarında savaşmak için Rojava ve Suriye'ye gittiğini belirtilmişti. Yarısı Alman vatandaşı olan cihatçılar için Suriye'nin kuzeyinde Almanca bir kampın kurulduğunu ve en az 8 kişinin çatışmalarda öldüğünü ortaya çıkmıştı.

İngiliz The Times gazetesi ise 21 Kasım’da yayınladığı bir haberde 300 İngiliz vatandaşının Suriye’de savaştığırnı yazmıştı. Konu bir İngiliz vatandaşının Şam’da savaşırken öldürülmesinden sonra gündeme gelmişti. 

Gazete, “İngiliz istihbaratı servisi MI5'in verilerine göre, Suriye'de yaklaşık 300 İngiliz, El Kaide saflarında savaşıyor” bilgisine de yer verdi.

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls da, bu sene Haziran ayı başında yaptığı açıklamada, 120'si Fransız olmak üzere 600'den fazla Avrupalının Suriye'de savaştığını söylemişti. Avrupa basınına göre Suriye’ye 10 bin yabancı savaşmak için gitti.