Siyaset bilimci Kjölv Egeland: NATO'nun dünya barışına yararlı olup olmadığı belli değil

STOCKHOLM - 28.02.2024 - HİBYA - Oslo'daki Folkerettsinstituttet'te araştırmacı olan Kjölv Egeland "NATO'nun dünya barışı açısından iyi mi kötü mü olduğunu bilmek zor.'' dedi.

GÜNCEL 28.02.2024 17:08:24 44 0
Siyaset bilimci Kjölv Egeland: NATO

Kjølv Egeland Nato'nun yeni üyesi İsveç'in Natı içerisindeki durumunu değerlendirirkren de ''İsveç zaten birkaç yıldır ismi dışında NATO'nun bir parçası.'' diye konuştu.

Oxford'da uluslararası ilişkiler alanında doktorası bulunan ve silahsızlanma üzerine araştırmalar yapan Kjølv Egeland'a göre, NATO'yu bir aktör olarak ve siyaset arenası olarak birbirinden ayırmak önemli.

Kjölv Egeland şöyle dedi:

''Bu kadar çok şeye NATO'nun kendisi karar vermiyor. Aksine, politikayı üreten üye devletler arasındaki diyalogdur. Bununla birlikte, tek tek devletlerin diğerlerinden daha fazla güce sahip olduğu açıktır. ABD çok belirleyicidir."

İsveç'in NATO üyeliği konusunda ise Egeland ''İsveç için üyeliğin çok fazla şey deği ştireceğini düşünmüyorum. Zaten İsveç askeri tatbikatlara katılmış, resmi NATO ortağı olmuş ve müzakerelerde NATO'nun arkasında durmuştur.

İsveç'in NATO'ya tam katılımının iyi mi kötü mü olduğu konusunda yorum yapmak istemiyorum. Bu İsveçlilere kalmış. Ama genel olarak Avrupa'daki tarafsız ülkelerin barış sürecinde önemli rol oynadığını söylemek istiyorum.

Egeland İsveç'in, Avusturya ve İrlanda ile birlikte silahsızlanma politikasına çözüm bulmada önemli sesler olduğunu belirterek ''Ancak İsveç son on yılda önemli ölçüde daha az aktiv oldu. Öte yandan İrlanda ve Avusturya "çoğu alanda" hala aktif.'' dedi.

Egeland, genel olarak NATO'nun dünya barışı açısından olumlu olup olmadığı konusunda bir sonuca varmanın zor olduğunu söyleyerek ''NATO'nun barış ve istikrara katkıda bulunmuş olabilir, ancak aynı zamanda bir dereceye kadar tam tersi yönde de katkıda bulundu. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam NATO resmi olarak yalnızca tek bir savaşa, yani Afganistan savaşına katılmıştır. Ancak NATO'nun bir ağ olarak diğer savaşlara, örneğin Libya'ya, pek çok kişinin eleştirdiği bir savaşa az ya da çok dahil olduğu açıktır.'' dedi.

Hibya Haber Ajansı