Siverek’te yıllar öncesine ait fosil taşları bulundu!

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayanan deniz fosil taşları bulundu.

YEREL 18.05.2020 17:22:00 3650 0
Siverek’te yıllar öncesine ait fosil taşları bulundu!

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Beyali Kırsal Mahallesinde stabilize yol çalışmaları sırasında geçmişi milyonlarca yıla dayanan deniz fosil taşları bulundu. Fosil Taşı Beyali Kırsal mahallesinde yaşayan ve uzun yıllardır bölgede arkeolojik çalışmalarda gönüllü olarak destek sağlayan Cengiz Durdurga fark etti.

Cengiz Durdurga, bunlar hepsi benim yılardır yapmış olduğum araştırmalar neticesinde tespit ettim ve yetkililerin bu konuda bizlere yardımcı olmalarını istiyorum birçok deniz fosilleri var benim çözdüklerim bunlardır yetkililerin bu konuya bir el atmalarını istiyorum” diyerek yetkililere Urfanatik Gazetesi aracılığıyla çağrıda bulundu.

“FOSİL TAŞLARININ GEÇMİŞİ MİLYON YILLARA DAYANIYOR”

Fosil taşlarının geçmişi milyon yıllara dayandığını söyleyen Cengiz Durduga: “Zaten Urfa tarihi olarak Türkiye’nin en eski tarihine sahip Göbeklitepe olarak yaklaşık 12 Bin yıl tarihimiz var ama bu fosil taşlarını görünce artık 12 Bin yıl tarih bize çok az geldi. Çünkü bu fosil taşların geçmişi milyon yıllara dayanıyor neden derseniz çünkü fosilin oluşumu milyon yıları alır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE VE DÜNYA’NIN BİR KISMI SU ALTINDAYDI”

Türkiye ve Dünya’nın bir kısmı su altındaydı diyen Durduga: “Örnek bir fosil taş artık kristal tutmuş yani kristal taş olmuş bir fosilin geçmişi daha eski oluyor. Yani burada insanların aklına bu soru gelecektir, Urfa’da deniz yoktu, fosil nasıl oluştu işte bir zamanlar Türkiye ve Dünya’nın bir kısmı su altındaydı, testi deniz dediğimiz bunlar o zaman canlı varlıklardı su içerisinde yaşıyordu ama şuanda görüyoruz ki milyon yıllarca yaşayan canlılar şuan fosil olarak karşımızda” dedi.

“YETKİLİLERİN BU KONUYA BİR EL ATMALARINI İSTİYORUM”

Cengiz Durduga: “Fosil taşlarının türleri, deniz minareli, gastrop deniz canlısı, deniz kabuğu çoğrafi olarak hepsi Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Siverek merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunan Beyali mahallesinde yaşıyoruz. Bunlar hepsi benim yılardır yapmış olduğum araştırmalar neticesinde tespit ettim ve yetkililerin bu konuda bizlere yardımcı olmalarını istiyorum birçok deniz fosilleri var benim çözdüklerim bunlardır yetkililerin bu konuya bir el atmalarını istiyorum” diye konuştu.

FOSİL NEDİR?

Uzun bir zaman önce yaşamış canlıların günümüze kadar ulaşan bir takım kalıntılarına Fosil denir. Bu canlıların fosil kalıntıları incelendiğinde, fosillerin doğal koşullar altında korunduğu ve bu sayede günümüze kadar ulaştığını görürüz. Canlının yada o canlıya ait izlerin fosili tespit edilebilmektedir. Canlıya ait izlerin kalıntılarına iz fosil denilmektedir.

Ölen canlıların kalıntılarının bir takım özel koşulların gerçekleşmesi dolayısıyla korunması dolayısıyla yer kabuğunun bir parçası olmasına fosil oluşumu denmektedir. Fosilleşme, hayvanın veya bitkinin (canlının) üzerini çoğunlukla bir çamur katmanının örtmesi (ani ve hızlı bir şekilde gömülmesi) gerekir. Gömülme devamında  genellikle kimyasal bir süreç gerçekleşir. Bu süreçte mineral değişimleri gerçekleşir, bu da fosil için koruma sağlamış olur.

Fosilleri inceleyen bilim dalına paleontoloji, fosil toplayıp bunlar üzerinde çalışma yapan kişilere de paleontollog denir.(1) Fosillerin boyutları, bir polen tanesi ya da dev bir dinazor kemiği boyutlarında olabilir.

Bir hayvan ya da bitkinin fosilleşmesi milyonlarca yıl devam edebilecek bir süreçte gerçekleşmektedir. Hayvan ya da bitkilerin sert kısımları bu uzun süreçte genellikle dayanıklılık gösterebildiği gözlemlenmiştir.