Siber dolandırıcılık kurbanlarını anlatan film gişe rekoru kırdı

8 Ağustos’ta gösterime giren “No More Bets (Gu Zhu Yi Zhi)”, adlı film, Çin’de 2023 yılında gişe rekoru kırarak en çok izlenen film oldu.

GÜNCEL 9.01.2024 12:35:30 83 0
Siber dolandırıcılık kurbanlarını anlatan film gişe rekoru kırdı

8 Ağustos’ta gösterime giren “No More Bets (Gu Zhu Yi Zhi)”, adlı film, Çin’de 2023 yılında gişe rekoru kırarak en çok izlenen film oldu. Siber saldırı ile ilgili farkındalık yaratan konusuyla dikkat çeken filmin yönetmenliğini Shen Ao, yapımcılığını ise Ning Hao üstlendi. Suç gerilim temalı filmde, yurt dışına kaçırılan ve internet dolandırıcılığı yapmaya zorlanan kişilerin hikâyesi anlatılıyor.

Yönetmen Shen Ao, Çin’in 6. nesil yönetmenlerinden Ning Hao’nun “Dirty Monkey 72 Transformations” projesine imza atan yeni bir isim. No More Bets, Shen’in 2019’daki My Dear Liar’dan (Çince: Shou Yi Ren) sonra yönettiği ikinci uzun metrajlı filmi. 2020’de Shen, bir arkadaşının anlattığı siber dolandırıcılık ve kumar nedeniyle yaşanan bir intihar vakasını duyduktan sonra bu hikayeyi bir suç filmine dönüştürmeye karar vermiş. İngiliz The Guardian filme dair şu yorumu yaptı:

“Dijital dolandırıcılığı ifşa eden Ao Shen’in gerilim filmi, yaratıcı ve hızlı bir şekilde ilerliyor.”

Çin’de 2023 yılında gişe rekoru kıran diğer filmler ise şöyle: 8 Temmuz’da vizyona giren “Chang’an” adlı animasyon film, Tang Hanedanı (618-907) döneminde ünlü şair Li Bai ile askeri stratejist, siyasetçi ve şair Gao Shi arasındaki derin dostluğu konu alıyor. Çin edebiyat tarihinin en ikonik figürlerinden bazılarına ışık tutan film, 168 dakikalık süreyle en uzun Çince animasyon filmi olma özelliğini taşıyor.

En çok hasılat yapan bilim kurgu filmi “The Wondering Earth II” (Gezgin Dünya) 22 Ocak’ta vizyona girdi. Film, güneş hızla yanarken insanlığın Dünya’yı yeni bir güneş sistemine itmek için devasa motorlar inşa etmesini anlatıyor. Full River Red ise Güney Song Hanedanı döneminde (1127-1279) yurtsever bir general olan Yue Fei’nin ünlü bir şiirinden yola çıkılarak beyaz perdeye taşındı. 20 Temmuz’da gösterime giren “Tanrıların Yaratılışı” ise Fengshen Yanyi adlı romandan uyarlanan üçlemenin ilk bölümü olarak izleyiciyle buluştu. 

Hibya Haber Ajansı