Şanlıurfa’da kalbi durdurularak kistleri temizlendi.

.

SAĞLIK 15.06.2023 12:06:00 1633 0
Şanlıurfa’da kalbi durdurularak kistleri temizlendi.

Şanlıurfa’da kalp ve akciğerinde kist bulunan 43 yaşındaki hasta Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan operasyonda kalbi durdurularak kistleri temizlendi.

 şanlıurfa’da sağlık alanında önemli çalışmalar gerçekleştirilmeye devam ediyor. 43 yaşındaki bayan bir hasta Göğüs ağrısı, halsizlik ve nefes darlığı şikâyetiyle Şanlıurfa mehmet Akif inan Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Kalp Damar Cerrahisi tarafından  yapılan tetkikler ve araştırmalar sonucu kalp ve akciğerde kist olduğu anlaşıldı. Kalbi durdurularak operasyona alınan hastanın yaklaşık 8 santimlik kisti Doç. Dr. Mustafa Abanoz ve Op. Dr. Mehmet Yazar tarafından başarıyla çıkarıldı.

8 SANTİMLİK KİST TEMİZLENDİ

Gerçekleştiren  oparasyon hakkında bilgi veren Doç.Dr. Mustafa Abanoz, “ Ameliyata aldığımız hastanın öncelikle akciğerindeki kistini temizledik. daha  sonra kalp akciğer pompasına girerek kalbi durdurduk. Kalbin sağ ventrikülüne yerleşmiş olan yaklaşık 8 cm lik kisti temizleyerek operasyonu sonlandırdık. Bugün ameliyat sonrası 5. gün, 2 gün sonra hastamızı taburcu etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“SEBZE VE MEYVELERİN İYİCE YIKANARAK TÜKETİLMESİ LAZIM”

Kist hidatik hastalığının insanlarda daha çok Karaciğer, Akciğer ve diğer tüm vücut organlarına rahatlıkla yerleşebilen bir parazit olduğunu vurgulayan Dr. Abanoz, bunlardan kurtulmak için öncelikle kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi;  “Çiğ yenilen sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak tüketilmesi lazım. Kedi ve Köpek gibi evcil hayvanların bağırsaklarında yaşadığı için veteriner kontrolünde olması gerekiyor. Keçi ve koyun gibi diğer hayvanlar ara konakçı olduğu için bu hayvanlarında kesimlerinde kist tespit edilirse bunları hayvanlara yem olarak vermeyip çukur kazılarak gömülmesi gerekiyor. Yaklaşan  kurban bayramı  nedeniyle kesim yapılacak hayvanlarda bunlara dikkat edilmesi lazım.”