Ramazan’ı az tuzlu peynirlerle daha sağlıklı geçirin

Beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminin belirgin şekilde değiştiği dönemlerden biri olan ramazan ayında, sınırlı saatlerde su tüketilebildiğinden aşırı tuz kullanımından kaçınmak gerekiyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu “T

GÜNCEL 14.03.2024 18:05:27 48 0
Ramazan’ı az tuzlu peynirlerle daha sağlıklı geçirin

Beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminin belirgin şekilde değiştiği dönemlerden biri olan Ramazan ayında, sınırlı saatlerde su tüketilebildiğinden aşırı tuz kullanımından kaçınmak gerekiyor.     Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu “Tuza Dikkat Haftası” nedeniyle az tuzlu peynirleri tercih ederek Ramazan ayını daha sağlıklı geçirebileceğimizi vurguladı.

Beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminin belirgin şekilde değiştiği Ramazan ayı, yeterli ve dengeli beslenmenin uygulanması halinde organların dinlendiği bir dönemdir. Bu dönemde günlük alınması gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gereksinimlerinde önemli bir değişiklik olmaz. Bu nedenle iftar ve sahur yemeklerinde sağlıklı besinleri tercih etmek, su ve sıvı alımını yeterli düzeyde tutmak için bilinçli hareket etmek gerekir.

Ramazan ayında tuzlu besinlere dikkat edilmeli

Ramazan ayı boyunca doğru beslenmenin yanı sıra, tuz tüketimine hassasiyet gösterilmesi gerektiğini yineleyen Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Tuza Dikkat Haftası’nda, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kişi başı günlük 5 gram (silme 1 yemek kaşığı) tuz tüketim önerisini hatırlattı.  

Ramazan’da turşu, sucuk, zeytin, peynir gibi tuzlu besinlerin tüketiminin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Peynir, tuzla salamura edilerek saklanan bir besindir. Peynir çeşitlerinin birçoğu yüksek miktarda tuz içerdiğinden hipertansiyon ve osteoporoz başta olmak üzere birçok sağlık sorununa davetiye çıkarmaktadır. Tuzun fazla tüketilmesi, kemik mineral yoğunluğunda azalmaya neden olmaktadır. Güçlü kemikler için önce kalsiyumun besinlerle vücuda alınması, daha sonra D vitamini aracılığıyla kemiklere taşınması gerekir. Kalsiyumun en zengin kaynağı olan süt ürünleridir. Sütün konsantre bir ürünü olan peynir adeta kalsiyum deposudur. Ancak tuzdan da zengindir. Bu nedenle kemik sağlığını koruyabilmek için az tuzlu peynirlerin tüketilmesi önemlidir. Hem keyifli bir atıştırmalık hem de kalsiyum açısından oldukça zengin olan az tuzlu Muratbey Burgu, Topi, Sürmeli ve Kaymaklı peynirleri Ramazan ayında rahatlıkla tercih edilebilir.” 

Garipağaoğlu, "Tuzun fazla tüketilmesi; sadece kemik sağlığı ile değil; hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, obezite, böbrek hastalıkları, gebelik döneminde preeklampsi (zehirlenme) gibi birçok sağlık sorunu ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilendirilmektedir.” diye uyardı.

Muratbey sosyal medya hesaplarından bilgilendirici içeriklere ve birbirinden lezzetli tariflere ulaşabilirsiniz:

https://www.instagram.com/muratbeypeynir/

https://www.youtube.com/muratbeypeynir/

https://twitter.com/MuratbeyPeynir

https://www.facebook.com/MuratbeyPeynir

Hibya Haber Ajansı