ÖGC: Yasağı tanımamak meşru bir haktır

AKP`li bakanların yolsuzluk soruşturması için kurulan komisyon çalışmalarını sürdürürken yayın yasağı merkezi Amed`de bulunan Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) tarafından yapılan yazılı açıklama ile protesto edildi.

GÜNCEL 28.11.2014 12:50:04 7821 0
ÖGC: Yasağı tanımamak meşru bir haktır
Türkiye tarihinde yayın yasağı iktidarların en kritik dönemlerde can simidi oduğunu belirten ÖGC,  "Darbe süreçlerinde, OHAL dönemlerinde, Sıkı Yönetimlerde; özellikle açığa çıkması istenmeyen, karanlıkta kalması için çaba gösterilen bütün olaylarda, iktidarın başvurduğu tek ve yegane şey yayın yasağı ve sansür uygulaması olmuştur" dedi. TBMM'de bakanların yolsuzluk soruşturması için kurulan komisyona ilişkin yayın yasağı konulması protesto edildi. 

Yayın yasakları ve sansürle ne yapılmak istendiğinin özgür basın emekçileri tarafından çok iyi bilindiğini kaydeden ÖGC, "Bunu 90’larda her türlü karanlık olayın açığa çıkmaması ve bütün kötülükleri Kürt halkına mal eden yalanların sürdürülmesi için uygulanan yayın yasaklarından biliyoruz. En son Roboski’de 34 masum Kürt katledilirken uygulanan filli medyayı karartma operasyonlarından biliyoruz. 6 Nisan 1990 tarihinde Çankaya Köşkünde askerin Medya’ya verdiği; “Gerilla demeyin, askeri karalamayın” ayarı çektiği tarihinden, son 20 yılda Kürt medyasına yönelik ayları yılları bulan sansür uygulamasından biliyoruz. Ve biliyoruz ki, bu yayın yasağı ile bir şeyler kaçırılmak, bir şeyler gizlenmek halkın gerçekleri öğrenmesinin önüne geçmek isteniyor" dedi. ÖGC olarak alınan yayın yasağının kabul edilmediği belirtilen açıklamada şunlara yer verildi: "Bu kararı tanımayacağını beyan eden basın kuruluşlarının yanında olduğumuzu belirterek, bunun meşru bir karar ve duruş olduğunu beyan ediyoruz. Cemiyet olarak da, bu tür halkın haber alma hakkına yönelik saldırıların karşısında durmaya devam edeceğiz."