MARDİN ADALET SARAYI DEDAŞ'A “DUR” DEDİ!

GÜNCEL 10.06.2020 11:09:00 5126 0
MARDİN ADALET SARAYI DEDAŞ

Mardin’de borç iddiasıyla kırsal mahallelerin elektrik fazlarını 3’ten bire indirerek köylüleri susuz bırakan Dicle Elektrik karşı açılan davada mahkeme, elektrik kesintisinin bitirilmesi yönünde karar verdi.

Türkiye’nin hububat ve bakliyat ihtiyacının yüzde 20’sini Mardin Ovası karşılıyor. Ancak çiftçilerin bir kısmı, gelen yüksek faturaları ödeyemediği için elektrikleri sürekli kesiliyor. Bu durum en son 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde yaşandı.

Coranavirus salgını döneminde üretim yapanlara yönelik hükümet tarafından çeşitli destek paketleri açıklanırken Mardin’in tarım bölgesi olan Kızıltepe ve Derik’te Dicle Elektrik (DEDAŞ) çiftçilerin sulama yaptığı elektrik hattını yine kesmesi mağduriyetlere sebebiyet verdi.

Elektriğin kesilmesiyle köylüler evlerinde içme suyu ihtiyacını da karşılayamıyordu. Durum böyle olunca, olay mahkemeye taşındı.

Köylüleri bir aydır elektriksiz bırakan DEDAŞ’a karşı açılan davada mahkeme Kızıltepe ilçesi Tosunlu köyü için elektriğin bağlanması yönünde ihtiyati tedbir kararı verdi.

Konuyla ilgili konuşan davacı vekili Avukat Ali Aydemir, DEDAŞ’ın 40 köyün elektriğini kesip borcu olmayan yüzlerce aboneyi elektriksiz bırakması şeklindeki gayri ahlaki ve gayri vicdani uygulamasının yasal hiçbir dayanağı olmadığı gibi durumun ayrıca DEDAŞ personelleri yönünden suç teşkil ettiğini kaydetti.

Uymakla mükellef olduğu mevzuat hükümlerini yok sayarak yörede her türlü hukuksuzluğu yapan DEDAŞ’ı bu uygulamalarına karşı tek etkili yolun yargı yolu olduğunu aktaran Aydemir,  bu hukuksuzluğa karşı yargısal zeminde mücadelelerin her zaman devam edeceğini belirtti.

Aydemir, “Mahkemeden alınan tedbir kararının yanında ayrıca; DEDAŞ görevlileri hakkında tarafımızca suç duyurusunda da bulunulmuş olup; soruşturma Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığında devam edecektir. Kızıltepe Tosunlu Köyü için verilen tedbir kararı yerine getirildiğinde; aynı fider hattan enerji alan Çiçekli, Arıklı, Bozhüyük, Kanun, Kaşıklı köyleri başta olmak üzere 10’dan fazla köy yeniden enerjiye kavuşmuş olacaktır. Anılan kararın derhal ve ivedilikle yerine getirilmesi istenilmekle DEDAŞ’a da 09.06.2020 tarihinde tebliğ edildiği gözetilerek;  10.06.2020 (yarın) gün içinde bu köylerin elektriğinin verilmesi beklenmektedir.” dedi.

Mahkemenin kararının bu yönüyle binlerce insana umut olduğunu kaydeden Avukat Aydemir, diğer bütün köylerin de enerjisi yeniden verilene kadar konunun tüm yönleriyle takipçisi olacağını ifade etti. 


Anahtar Kelimeler: MARDİN ADALET SARAYI DEDAŞ' “” !