Kurum: Bir yılımızın sonunda trafikte kalma süresini yüzde 64’ten yüzde 59’a düşüreceğiz

FATMA ELİF BEYHAN - 28.03.2024 - HİBYA - Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum, İstanbul için hazırladığı Eylem Planını açıkladı.

GÜNCEL 28.03.2024 14:24:51 65 0
Kurum: Bir yılımızın sonunda trafikte kalma süresini yüzde 64’ten yüzde 59’a düşüreceğiz

Kurum'un konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Projelerimizin istisnasız hepsinde İstanbul’un çözülmesi gereken ve vatandaşın huzura ve güvene kavuşmak istediği sorunların olduğu ve bu sorunlarında artık detaylı ve hızlı bir şekilde çözüm beklediği süreçte detaylı eylem planına ihtiyacımız olduğunu da burada ifade ettik.

5 yıllık süreçte İstanbul’un yorgunluğu maalesef bu süreçte de geriye gitmesinden dolayı da acilen tedbirler alınması hızlı bir şekilde bu projelerin yapılması gerektiğini de sahada bizzat tespit ettik.

Bu acil eylem planı ile birlikte İstanbullular birinci günden itibaren gerçek belediyeciliğin yani bizim göreve geldiğimizi hissedecekler. Çünkü biz göreve gelir gelmez hem İstanbul’da yeni şeffaf ve katılımcı bir yönetime hakim kılacağız hem de projelerimizi teker teker hayata geçireceğiz.

İstanbul’un en büyük sorunlarının başında hiç şüphesiz trafik gelmektedir. İstanbullular bu çileden bıkmış ve yorulmuştur. Acil yapılacak olan raylı sistem ve metro hatlarımızla birlikte ilk 6 ayda mevcut yönetimin açamadığı hatları açacak ve bu süreçte her gün rahatlamayı göreceğimiz bir sürece giriyoruz.

İlk 6 ayda Mimar Sinan istasyonunu açacağız. Çekmeköy-Samandıra hattı arasındaki Sancaktepe Hastane İstasyonumuzu da hizmete alacağız.

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattımız ilk yılda bu projemizi hizmete açacağız. Samandıra-Sultanbeyli hattımızı da ilk yılda hizmete açacağız. Kabataş-Yıldız hattımızı da hizmete alacağız. Arnavutköy-Halkalı metrosu da ilk yılımızda hizmete alınmış olacak. İlk görev yılımızın sonunda şu an 379,5 raylı sistem uzunluğunu 420,1 kilometreye çıkartacağız.

Ayrıca ilk 6 ayda ihalesi iptal edilen Kaynarca-Tuzla arasındaki hattın yapımına başlayacağız. Bağcılar-Küçükçekmece metro hattının yapımına başlayacağız. Mahmutbey-Halkalı-Bahçeşehir-Esenyurt hattının Halkalı-Bahçeşehir-Esenyurt kesiminin yapımına başlayacağız. Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü hattımızı, Vezneciler-Sultangazi hattımızı, Sultanbeyli-Kurtköy hattı, Kurtköy-Sabiha Gökçen hattımız, Üsküdar-Kadıköy-Kartal-Maltepe Tramvay hattımızı, Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay hattımızı, Eyüpsultan-Piyer Loti Teleferik hattımızı, Sefaköy-Yenikapı hattımızı da ilk 6 ay içerisinde yapımına başlayacağız.

Toplam 184,7 kilometre uzunluğunda 11 yeni raylı sistem hattını da başlatmış olacağız. İlk yıl içerisinde 20 hat ve 270,6 kilometre raylı sistem çalışmasını sürdürmüş olacağız.

50 kilometre motosiklet yolu İstanbul’da hizmete açacağız. 100 kilometre motosiklet güvenlik bariyeri yapacağız. İlk yılda 50 bin araçlık otopark yapımını başlatacağız. 25 binini bir yılın sonunda hizmete açacağız. İlk 6 ayda İstanbul’daki taksi problemini tüm paydaşların lehine olacak şekilde çözeceğiz ve İstanbul’un gündeminden çıkartacağız. Mevcut metrobüs kapasitesini artıracağız. İlk yılda ise 100 adet yeni Metrobüs 250 yeni otobüs filomuza dahil edeceğiz.

Bir yılın sonunda trafikte kalma süresini yüzde 64’ten yüzde 59’a düşüreceğiz.

En acil ihtiyaçlarımızın bir diğeri ise deprem problemi oluyor. Göreve gelir gelmez milletimize vaadimiz olan 650 bin konutun inşa sürecine 39 ilçemizde başlıyoruz. 300 bin konutumuzun yarısı büyükşehirden diyerek yapacağız. Başvuruları 15 Nisanda başlayacak ve 1 ay içerisinde başvuru süreci tamamlanacak. İlk 6 ayda 20 bin konutun yapımına başlayacağız. Bir yılda ise 60 bin konutun yapımını başlatmış olacağız. 100 bin Sosyal Konut çalışmamıza başlamış olacağız yine ilk 6 ayda 20 bin konutun yapımını 39 ilçemize yetecek şekliyle başlatmış olacağız. İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız.

Deprem olmadan hazırlıklarımıza başlayacağımızı kapsamlı bir afet yönetim sistemi kuracağımızı vaat etmiştik. Bu nokta da ilk 6 ayda Anadolu ve Avrupa yakalarına birer adet Afet Müdahale Merkezinin yapımına başlayacağız. İlk yıkın sonu gelmeden kalan 7 Afet Müdahale Merkezimizin yapımına başlamış olacağız. Yine ilk yılımızda Anadolu ve Avrupa yakalarına Afet Lojistik Destek Merkezimizi de yapacağız. Yıl bitmeden Afet Çantası dağıtımına başlayacağız ve Afet Akademisini kuracağız.

İstanbul Medeniyet Kentsel Tasarım Rehberimizi hazırlayacağız. Bu rehber bizim yapacağımız her işte yol haritamız olacak. Nerede bir yol yapıyorsak nerede bir kaldırım bank koyuyorsak bu rehbere göre yapacağız. İlk yılımızda Meydan dönüşümlerine başlayacağız. İlk 6 ayda 39 ilçeye Mahalle Bahçesi yapımı çalışmalarına başlayacağız. İstanbul Botanik Bahçesini bir yıl içerisinde ilk etabını açacağız. Tam 100 yeni kreş açacağız. Bu kreşlerimiz 7 gün 24 saat esasına göre çalışacak. 39 ilçeye Geçici Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi yapacağız. İki yakada 50 bin kapasiteli Sahipsiz Hayvan Yaşam Merkezi yapımına başlayacağız.

Emeklilerimizin İstanbulkartlarına her ay 2 bin 500 TL destek ödemesi yapacağız. İlköğretim öğrencilerimize ücretsiz ulaşımı hayata geçireceğiz. Üniversite öğrencilerine mevcut tarifeden yüzde 40 indirim yapacağız. Tüm öğretmenlere indirimli ulaşım sağlanacak. Eş zamanlı olarak üniversite öğrencilerimizin hesaplarına 10 bin TL’lik eğitim desteğini hesaplarına yatırmış olacağız. Öğrenci evlerine aylık 25 metreküp doğal gaz desteğimizi başlatmış olacağız."

Hibya Haber Ajansı