Kürtçe Okulların Üçü de Mühürlendi

Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak?ta Kürtçe eğitim vermek üzere açılan okullar mühürlendi. Bülent Arınç okullar için "propagandaya ve provokasyona dönük bir çalışma" derken, DBP Diyarbakır Başkanı Zümrüt "Bu yasakları kabul etmiyoruz" dedi.

EĞİTİM 16.09.2014 13:47:21 1650 0
Kürtçe Okulların Üçü de Mühürlendi
Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak’ta Kürtçe eğitim vermek üzere açılan okullar mühürlendi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Bir yerde tuğlalar üst üste konulmuş ve buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olacağı söyleniyor. Bu propagandaya ve provokasyona dönük bir çalışmadır. Biz burayı açarız, Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır, yapamazsınız” dedi.
KURDİ-DER, MAPER ve Eğitim Sen, dün Diyarbakır Bağlar ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu, Şırnak Cizre ilçesinde Dibistana Seretayî a Berîvan-Berivan İlkokulu ve Hakkari Yüksekova ilçesinde Üveyş Ana İlköğretim Okulu’nu açmıştı.
Okullar sırayla mühürlendi
Diyarbakır’daki okul, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmanın hemen ardından öğleden sonra 16.40 sularında polislerce mühürlendi.
Hakkari’de dün akşam saatlerinde aralarında Yüksekova Milli Eğitim Müdürü'nün de bulunduğu heyet, KURDİ-DER Yüksekova Şubesi'ne giderek görüşme gerçekleştirmiş, okul hakkında bilgi almıştı. Görüşmenin ardından sabahın ilk ışıkları ile birlikte Hakkari Valiliği Yüksekova'da açılan okulu mühürledi.
Bugün sabah erken saatlerde ise Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Berîvan-Berivan İlkokulu'nun kapısına da mühür vuruldu.
Arınç: Kürtçe eğitim yapamazsınız
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç okulların mühürlenmesi ile ilgili “Ortada bir okul yoktur. Öğretmen var mı yok, müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız, Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır, yapamazsınız” diye konuştu.
“Son açıklanan demokratikleşme paketi içinde, özel eğitim kurumlarında Kürtçe eğitim verileceği kararlaştırılmıştı. Seçmeli ders olarak eğitim verilebileceği kararlaştırılmıştı. Anayasamızdaki hükümler duruyor. Ancak özel eğitim kurumlarında Kürtçe dersler verilebilir. Bu kurumun tam donanımlı özel bir eğitim kurumu olması gerekir.
“Bir yerde tuğlalar üst üste konulmuş ve buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olacağı söyleniyor. Bu propagandaya ve provokasyona dönük bir çalışmadır. Güvenlik güçlerimiz, adli görevlilerimiz oraya gitmişlerdir ancak oradakiler buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olduğunu beyan etmemişlerdir. Bu provokasyona yönelik sadece dedikoduyla Türkiye’yi meşgul etmektir.
“Diyarbakır merkezde Bağlar’da belediyenin bir binasının Kürtçe eğitim verecek bir okula dönüştürülmesi konusu soruşturulmuştur. Ortada bir okul yoktur. Öğretmen var mı yok, müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır yapamazsınız. Bunu yapabilmeniz için bir özel eğitim kurumu nasıl vücuda geliyorsa onu yapmanız gerekir. Okul bile denemez böyle bir girişimin yasa dışı olduğu valilik tarafından kendilerine bildirilmiştir.
“Zarar gören okullarda tamir ve tadilat çalışmaları en kısa sürede tamamlanacaktır. Bu okulları yakma girişiminde bulunan yangına sebebiyet verildiği bir gerçektir. Ancak derhal bunların giderilmesi için gerçekleştirilmiştir.”
DBP: Kabul etmiyoruz
Diyarbakır’da mühürlenen okulun önüne partililerle gelen DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, "Bir halk kendi ana dilinde eğitim görme hakkına sahip değilse kimse kalkıp bize bu süreçten bahsedemez. Eğer bu okul mühürleniyorsa bu bir zihniyet sorunudur. Bu okul çocukların kendi ana dilinde eğitim görmesi için bugün bu okul çocuklar tarafından kurdelesi kesildi. Eğer bugün bu yasaklar getiriliyorsa bir toplumun ana diline ve diline getirilen bir yasaktır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Gerekirse çadırlarda bu eğitim verilecek. Buna göre eğitimciler hazır. Anadilde eğitim verebilecek bir sürü arkadaşımız var. 7'den 70'e bu okulun mührü açılanan buca escort gerekirse biz de bu okulda değerlendirmelerin sonunda çadır kurarız ve burada eğitimciler gelip bu çocuklara eğitimini ve dersini tamamlayacak” diye konuştu.