Kongo Cumhurbaşkanı Nguesso, CMG’ye özel röportaj verdi

Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou-Nguesso, Çin Medya Grubu’na (CMG) özel röportaj verdi. Çin ile Kongo Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1964 yılında kuruldu. Çin’i ziyaret eden ilk Kongo Cumhuriyeti heyetinde de bulunan Denis Sassou-Nguesso, 60

GÜNCEL 18.03.2024 13:14:38 76 0
Kongo Cumhurbaşkanı Nguesso, CMG’ye özel röportaj verdi

Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou-Nguesso, Çin Medya Grubu’na (CMG) özel röportaj verdi.

Çin ile Kongo Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1964 yılında kuruldu. Çin’i ziyaret eden ilk Kongo Cumhuriyeti heyetinde de bulunan Denis Sassou-Nguesso, 60 yıllık süreçte Çin’i 16 kez ziyaret etti.

Denis Sassou-Nguesso, “Çin'deki dünyayı sarsan değişimi gördüm. Herkes bunun farkında. Çin'in rakipleri dahi bunu kabul ediyor. Kongo Cumhuriyeti halkı, Çin’in kalkınma alanındaki başarısına saygı duyuyor. Bu, Çin'in uzun yıllar harcadığı çabanın sonucu.” diye konuştu.

Denis Sassou-Nguesso, ülkesinin Çin’le sağlık, tarım ve hayvancılık dahil olmak üzere birçok alanda işbirliği yaptığını, iki ülkenin birlikte yollar, elektrik santralleri ve barajlar inşa ettiğini belirtti.

2024 yılında 30 Afrika ülkesi, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) anlaşmasını hayata geçirmeye başladı. Denis Sassou-Nguesso, AfCFTA anlaşmasının uygulanması için başta ulaşım ve enerji alanlarında olmak üzere altyapının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu bağlamda, Kuşak ve Yol girişiminin, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi’nin inşasıyla uyumlaştırılacağını dile getiren Kongolu lider, bu adımların Afrika içi ticaretin yanı sıra, Afrika ile Çin arasındaki ticareti de kolaylaştıracağını dile getirdi.

Denis Sassou-Nguesso, ayrıca bu yıl Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 9. Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun Çin-Afrika ilişkilerini bir üst seviyeye taşıyacağını belirtti. Nguesso, Çin ile uzun vadeli işbirliği temelinde birlikte ilerlemeyi umduklarını söyledi.

Hibya Haber Ajansı