Kesilen 3 Çınara Tarihi Tepki

Şanlıurfa?da bir grup çevreci tarihi Gümrük Hanı`nda 3 çınar ağacının çürüdükleri gerekçesiyle kesilmesine tepki gösterdi.

GÜNCEL 22.02.2016 09:02:47 1251 0
Kesilen 3 Çınara Tarihi Tepki
Kanuni Sultan Süleyman’ın padişah olduğu dönemde, 1566 yılında Şanlıurfa Valisi Behram Paşa tarafından kervansaray olarak Göller Mahallesi'nde yaptırılan ve kentin en önemli turistik mekanlarından tarihi Gümrük Hanı’ndaki çınar ağaçlarının kesilmesine tepkiler dinmedi.
Bir grup çevreci Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kararıyla 3 gün önce çürüdükleri gerekçesiyle kesilen çınar ağaçlarına 2'si tescilli 3 çınar ağacının kesildiği tarihi Gümrük Hanı'nda toplanarak basın açıklaması yaptı. Ellerinde pankart ve dövizlerle ağaçların kesilmesine tepki gösteren grup adına konuşan Zuhal Parlakçı, ağaçların rant amacıyla kesildiğini öne sürerek, şunları söyledi: "Gümrük Han’daki anıt çınar ağaçların katledilmesi tahammül sınırlarımızı zorlamaktadır. Yaklaşık 400 yıllık anıt çınar ağaçlarının Rızvaniye Vakfı tarafından kanserli olduğu ve tehlike arz ettiği gerekçesiyle kesilerek katledilmiştir. Şanlıurfa’nın kalbinde 3 çınar ağacı rant uğruna kesilerek yok edilmiştir. 100 yıllık ağaçların kesilip yerine fidanların dikilmesini ise samimi bulmuyoruz."
Yapılan basın açıklamasının ardan slogan atan gruba handa ayakkabı boyacılığını yapan bir kişinin tepki göstermesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.  Çevredekilerin araya girmesiyle son bulan gerginlik üzerine grup handan ayrıldı.