Kanada hükümetinin ödediği tazminat, Michael Spavor'un casus kimliğinin ispatı

Kanada medyasında geçtiğimiz günlerde yer alan haberlerde, Kanada hükümetinin, daha önce Çin'de casusluk şüphesiyle tutuklanan ve üç yıl hapis cezasına çarptırılan Michael Spavor ile anlaşmaya vardığı belirtildi.

GÜNCEL 9.03.2024 16:28:28 84 0
Kanada hükümetinin ödediği tazminat, Michael Spavor

Kanada medyasında geçtiğimiz günlerde yer alan haberlerde, Kanada hükümetinin, daha önce Çin'de casusluk şüphesiyle tutuklanan ve üç yıl hapis cezasına çarptırılan Michael Spavor ile anlaşmaya vardığı belirtildi. Kanada hükümetinin, iş insanı Spavor’a 7 milyon Kanada Doları tutarında tazminat vermeyi kararlaştırdığı aktarıldı.

Uzmanlar, söz konusu uzlaşma ve tazminatın, ‘‘Kanada hükümetinin bir şeyler sakladığını ve Spavor’un Kanada hükümetine hizmet eden bir casus olduğunu’’ kanıtladığı değerlendirmesinde bulundu.

Çin güvenlik birimleri tarafından açıklanan bilgilere göre, Çin-Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) sınır bölgelerinde uzun süre faaliyette bulunan Spavor, Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig’e istihbarat toplaması için yardım ediyordu.

Çin sınırında, Çin’e ait askerî donanımların fotoğraf ve videolarını gizlice çeken Spavor, bu görüntüleri Kanada’nın Beijing Büyükelçiliği’ne veriyordu. Söz konusu iki kişinin paylaştığı bilgiler arasında çok sayıda devlet sırrının yer aldığı, bu kişilerin yurt dışında casusluk faaliyetinde bulunmak ve devlet sırlarını yasa dışı olarak elde etmek suçlarını işlediklerinden şüphelenildiği ifade edildi. 2018 yılında Çin'de tutuklanan şahıslar, Eylül 2021'de sağlık durumu gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere kefalet başvurusunda bulundu. İlgili Çin mahkemeleri başvuruları onaylarken, şahıslar daha sonra sınır dışı edildi.

Michael Spavor, Kanada’ya döndükten sonra Michael Kovrig ve Kanada Dışişleri Bakanlığı hakkında dava açtı. Kanada merkezli The Globe and Mail gazetesinde geçen yılın kasım ayında yer alan habere göre, Michael Spavor, Kuzey Kore ile ilgili hassas bilgileri "farkında olmadan" Michael Kovrig ile paylaştığını, onun da daha sonra bu bilgileri Kanada hükümetine ve diğer "Beş Göz İttifakı" ülkelerine sağladığını iddia etti. Spavor’a göre bu olay, iki kişinin Çin makamları tarafından tutuklanmasıyla sonuçlandı. Spavor, bu yüzden Kanada hükümetinden tazminat talep etti.

Söz konusu iç çekişme, Çin'de yürütülen casusluk faaliyetlerini açığa çıkarırken, Spavor’un gerçekten de Çin'in ulusal güvenliğini tehlikeye atan eylemlerde bulunduğunu kanıtladı. Kanada hükümetinin, davayı 7 milyon Kanada Doları tutarındaki tazminatla sonlandırmaya çalışması da Çin'e yönelik sözde "keyfi tutuklama" suçlamasının tamamen asılsız olduğunu kanıtladı.

Uzmanlar, Kanada hükümetinin Michael Spavor ve Michael Kovrig’in Çin yasalarını ihlal eden eylemlerde bulunmalarını desteklediğine ve Çin’de tutuklanmalarına yol açtığına dikkat çekti. Uzmanlara göre, Kanada hükümetinin bu girişimi, kendi vatandaşlarının meşru hak ve çıkarlarını ihlal ederken, kendi ikiyüzlülüğünü de doğruladı.

Hibya Haber Ajansı