IŞİD yönünü Bağdat`a çevirdi

Irak ordusunun direniş göstermeden çekilmesi nedeniyle Ninova, Selahaddin ve Kerkük bölgelerine bir çok yeri neredeyse çatışmasız bir şekilde ele geçiren Irak İslam Şam Devleti (IŞİD), Bağdat üzerine yürümeye başladı.

GÜNCEL 12.06.2014 11:57:23 1396 0
IŞİD yönünü Bağdat`a çevirdi
ANF'de yer alan habere göre ocak ayında Anbar vilayetindeki Felluce'nin tümü ve Ramadi'nin bazı mahallelerini, 10 Haziran günü Musul'un dahil olduğu Ninova vilayetini, sonraki gün ise Selahaddin ve Kerkük vilayetlerindeki bir çok bölgeyi ele geçiren IŞİD silahlı grupları, Dicle Nehri boyunca Bağdat'a doğru ilerliyorlar.

BAĞDAT'IN ELEKTRİK KAYNAĞINI ELE GEÇİRDİLER

IŞİD güçleri yönlerini Bağdat'a çevirmeden önce Tikrit'i, ardından da  petrol bölgesi Beici'yi ele geçirdi. IŞİD, Beici petrol rafinerisinin başına da 250 gardiyan koyduktan sonra, bu hat üzerinden Bağdat'a yöneldi.  Bağdat ile Musul arasında bulunan bu rafinerinin günde ortalama 300 bin varil petrol üretme kapasitesi bulunuyor. Buradaki üretimle esas olarak Bağdat'ın elektrik ihtiyacı gideriliyor.

IŞİD grupları 11 Haziran Çarşamba günü, Saddam Hüseyin'in doğduğu kent olan Tikrit'e 60'ı aşkın araçla girdikten sonra, kamu binalarının denetimini ele geçirmiş ve siyah bayraklarını asmışlardı.

Bu arada IŞİD'in elinde onlarca Türkiyeli bulunuyor. Musul'da 49'u Türk Konsolosluğu görevlileri olmak üzere 80 Türkiyelinin rehin olduğu bildiriliyor.

MALİKİ: MUSUL'UN DÜŞÜŞÜ KOMPLO

Irak'ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki, Musul'un düşüşünü "komplo" olarak değerlendirdi ve kaçan askerlerin cezalandırılacağını söyledi. Maliki, bir çok bölgede gönüllülerin IŞİD'e karşı savaşmak için harekete geçtiğini belirtti. Bunlara silah verilmesi için kriz masası kurulmuştu.  Maliki, "Her vilayette bir tugay oluşturuldu ve yüzbinlerce gönüllü Irak'ın karşı karşıya kaldığı tehlike ile mücadele etmek istediklerini söylüyorlar" dedi.

SADR CITY'DE SİLAH STOK EDİLİYOR

Bağdat'taki büyük Şii mahallesi Sadr City'de Sünni IŞİD'e karşı koymak için silah stok ediliyor. İnsanların artık kendi imkanları ile çatışmayı göze aldığı, zira IŞİD'in Bağdat'a da girebileceği ifade ediliyor.

2003'te Saddam rejimini deviren ve 2011'in sonunda askerlerini çeken ABD, Salı günü yaptığı açıklamada Irak hükümetine gerekli yardımı sağlayacaklarını söyledi. Irak güçlerini 2003'ten bu yana ABD ordusu eğitmişti. 1 milyon kişilik Irak güçlerinin donanımı için de 25 milyar dolar harcandı.