IŞİD Resulayn?a Saldırırsa, Ceylanpınar Tahliye Edilecek

IŞİD`in attığı mermiler sınırı aşınca Ankara tahliye planı için düğmeye bastı. 30 köy ve Ceylanpınar?ın da içinde olduğu 6 ilçe için alarm verildi. Sınırda asker sayısı 4 bine çıkarıldı.

GÜNCEL 7.10.2014 09:59:03 3722 0
IŞİD Resulayn?a Saldırırsa, Ceylanpınar Tahliye Edilecek
Suriye'nin Ayn el Arap (Kobani) ilçesi kuşatma altına alan IŞİD'in ağır silahlarla attığı mermiler sınırı geçerken, Ankara'nın tahliye planı devreye girdi. Genelkurmay tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı'nın valilik aracılığı ile uygulamaya soktuğu plana göre, sınır hattındaki 30'a yakın köy ve 6 ilçede alarma geçildi. Suriye'deki çatışmaların bu köy ve ilçeleri etkilemesi durumunda yapılacak müdahalelere ilişkin hazırlıklar yapıldı. Suruç'ta 3 mahalle, iki köy ve bir kampın boşaltılmasının ardından Akçakale, Karkamış, Suruç, Ceylanpınar, Elbeyli ve Kamışlı hattında sınıra sıfır noktasındaki köy, ilçelerde de sivillerin tahliyesi için valilikler ve TSK tüm hazırlıkları yaptı. Sınır hattına tank birlikleri sevk edildi, asker sayısı 4 bine çıkarıldı.

SEVKİYAT SÜRÜYOR

Dünyanın gözü Türkiye sınırının birkaç kilometre ötesindeki Kobani'deki çatışmalara çevrildi. Şanlıurfa ve Gaziantep'in karşısındaki Suriye'nin Telabyad ile Carablus ilçelerini kontrol altına alan IŞİD ile Kürt grupları arasındaki çatışmalar şiddetini artırıyor. Kobani'de sokak çatışmaları başlarken, zaman zaman sınırın Türkiye tarafına da havan topu, mermilerin sekmesi, sınır bölgesinde yaşayanları tedirgin ediyor. Silah ve patlama seslerinin duyulduğu sınır hattında askeri personel ve zırhlı araç sevkıyatı dün de sürdü. Sınırda sivil halkın giriş çıkışı da yasaklandı.

TAHLİYE PLANI YAPILDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Güvenlik Zirvesi'nde de haritalar üzerinde anlatılan harekât planının önemli bir ayağını da sınırda olası bir tehlike anında bölgenin tahliyesi oluşturuyor. Sınır köy ve ilçelerinin etkilenmesi durumunda yapılacak müdahaleler konusunda hazırlık yapıldı. İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda ihtiyaç halinde ilçelerin tahliyesi de dahil tüm seçeneklere göre plan yapıldı.

VALİLİK VE JANDARMA HAZIR

Şanlıurfa Valiliği, güvenlik riski taşıdığı belirlenen sınırdaki bazı köy, mahalle ve kampları boşaltarak, burada yaşayanları ilçe merkezi ve diğer mahallerdeki yakınlarının yanına gönderildi. Suriyeli sığınmacılar da resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirildi. Ankara'nın hazırladığı tahliye planı ve sınırda alınan yeni önlemler şöyle: Havan bombalarına karşı riskli alan haline gelen mahalle, köyler ve ilçeler valilik kararıyla boşaltılacak. Şanlıurfa başta olmak üzere sınır hattındaki Hatay, Kilis, Gaziantep ve Mardin valilikleri riskli alanların boşaltılması konusunda hazırlıklarını tamamladı. Valilikler, göç dalgasına karşı da tedbir alıyor.

KÖYLERİN LİSTESİ ÇIKARILDI

Sınır hattında tehlikeli bir durum yaşanması durumunda birinci adımda valilik kararıyla sınır köylerinin boşaltılması öngörülüyor. Yaylatepe, Özlüce, Tatlıca, Oylum, Nimet, Harmanalan, Arıcan, Acıkuyu köyleri başta olmak üzere ilk etapta 30'a yakın köyün boşaltılması için hazırlıklar yapıldı. Jandarma da tahliye durumunda valiliklere destek verecek. Uzun menzilli silahların mermileri ve havan topu tehlikesine karşı evlerini boşaltanlar yakınlarının yanına gönderilecek. Gidecek yeri olmayanlar da resmi kurumların misafirhanelerinde ağırlanacak. Riskli alanlarda güvenlik önlemleri alınacak.