IŞID o heykelleri de havaya uçurdu

Şanlıurfa?nın Suruç ilçesinin sınır komşusu Kobani?de geçtiğimiz yıl yaşanan savaşta IŞID bölgede bulunan tüm heykelleri ve tarihi eserleri yok etti.

GÜNCEL 18.11.2015 12:53:34 1555 0
IŞID o heykelleri de havaya uçurdu
Bir zamanlar Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin köyü olan ve daha sonra sınır telleri çekilince Kobani sınırlarında kalan Şeran köyündeki dev aslan heykelleri yaşanan IŞID – PYD savaşında dinamit bağlanarak yok edildi. IŞID savaştığı alanlarda ilk olarak heykelleri, tarihi eserleri kendine has yöntemlerle havaya uçurması defalarca haberlere konu olmuştu. Kobani’nin sınırda bulunan Şeran köyünde de aynı senaryo yaşandı. Yaşanan savaşta IŞID girdiği Şeran köyünde bulunan dev aslan heykellerine dinamit bağlayarak parçaladı.
Bir zamanlar Şanlıurfa topraklarında olan Kürtçe ismiyle Şéran köyünün isminin anlamı Aslanlar olarak geçiyor. İsminin anlamını simgeleyen aslanları dönemin köylüleri dev taşlara işledikleri aslan heykelleri ile ölümsüzleştirdi. 1910 yılında sınır telleri yapılmadan önce çekilen aslan heykellerinin fotoğrafları ise Şanlıurfalı Yasin Küçük’ün arşivinde bulunuyor.
Ayrıca fotoğraflarda arkada yer alan Harran Kubbeli evlerde dikkatlerden kaçmıyor...