İmamoğlu: İBB çatısı altında çalışan personel sayısını, yüzde 15’ten yüzde 19’a çıkarttık

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek Kaya İmamoğlu, farklı iş kollarından kadınlarla, “Kadın İş Gücü İftarı”nda bir araya geldi.

GÜNCEL 25.03.2024 22:45:32 69 0
İmamoğlu: İBB çatısı altında çalışan personel sayısını, yüzde 15’ten yüzde 19’a çıkarttık

İmamoğlu, konuşmasına, “Çok güçlü, çok sabırlı bir o kadar da enerjik kadın topluluğunun karşısında olduğumun farkındayım. Benim için de tabii çok itinalı olmak zorunda olduğum bir ortamdayım. Zorlanıyorum şu anda. Daha spontane konuşabilirim ama dikkat edeceğim olabildiğince. Umarım hatasız bitirebilirim” sözleriyle başladı.

100 yıllık Cumhuriyet kazanımlarına rağmen, kadınların hak ettikleri yerde ve konumda olmadığının altını çizen İmamoğlu, “Bu gerçekle yüzleşmeden, bir doğru yolu tariflemenin mümkün olmadığını düşünüyorum. Eşitliği şiar edinmiş bir ülkede, kadınlara seçme-seçilme hakkını, eğitim hakkını, medeni haklarını çok erken dönemde vermiş bir Cumhuriyette, karar vericiler olarak, bu emanetin hakkını teslim etmek ne kadar çabalasak az. Ama hak ettiği seviyeye bunu taşıyamadık. Yani dünyada çok öncü hamlelerin kadınlar adına yapıldığı bir ülke olmamıza rağmen, geldiğimiz seviye, gurur duyacağımız bir seviye değil. Elbette çok şey yapıldı. Elbette çok kazanımlar elde edildi. Bütün bu kazanımlar için fedakarlık yapan, hayatını ortaya koyan çok değerli insanları, burada hepinizin huzurunda minnetle anıyorum. Hayatını kaybetmiş olanlara rahmet diliyorum” dedi.

Bu anlamda sorumluluk duygusunun olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, bunu tetikleyen en önemli unsurların başında “kız babası” olmasının geldiğini belirtti.

İBB’de, kadınların hayata, iş gücüne ve karar mekanizmalarına eşit katılımı konusunda değerli işler yaptıklarına dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Bir kısmı devrim niteliğinde oldu. Örneğin; bizden önce İBB’de, 12 meslek dalında, bir tek kadın çalışmıyordu. Bu meslekler, fiilen kadınlara kapatılmıştı diyebilirim. İnanın her birini, özenli çalışarak kadınlara açık hale getirdik ve gayet başarılı, çok üstün, güzel işlere imza attıkları alanlarda kadınların varlığını sağladık. Bugün, İBB çatısı altında çalışan personel sayısını, yüzde 15’ten yüzde 19’a çıkarttık. Tabii bu düşük gibi görünse de 4 puanlık bir artış, artık 100 bine yaklaşan bir sayıda, elbette ciddi bir sayısal değişim. Kadın yönetici oranını ciddi anlamda yükselttik. Meslea; burada da genel sekreter yardımcılarımız var. Genel sekreter yardımcısı pozisyonunda, bizden önce hiçbir kadın yönetici olmadığını, biz atamaları imzaladıktan sonra öğrendim. Hani, ‘Bizden önce öyle atanmamıştır’ diye bir şey düşünerek o atamaları yapmamıştım. Ama sonrasında danışmanın bana gelip, ‘İlk kez kadın genel sekreter yardımcıları atadınız’ deyince gerçekten şaşırdım.”

Sadece kurumsal yapıda değil, sosyal politikalar alanında da kadın odaklı yaklaşımlar geliştirip, uyguladıklarını dile getiren İmamoğlu; Halk Süt, Yenidoğan Destek Paketi, Kadın Hizmet Merkezleri, Anne Kart ve kreşleri örnekler olarak sıraladı.

Hibya Haber Ajansı