"İki Toplantı"aracılığıyla Çin demokrasisi ve Çin daha iyi anlaşılıyor

"İki Toplantı" olarak anılan Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Daimi Komitesi’nin yıllık toplantıları, dünyanın Çin demokrasisinin işleyişini, Çin’in demokratik ve siyasi sistemlerinin avantajlarını ve Çin’in kalkınmasını dest

GÜNCEL 10.03.2024 21:16:47 90 0

"İki Toplantı" olarak anılan Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Daimi Komitesi’nin yıllık toplantıları, dünyanın Çin demokrasisinin işleyişini, Çin’in demokratik ve siyasi sistemlerinin avantajlarını ve Çin’in kalkınmasını destekleyen unsurları daha iyi kavramasını sağlıyor.

Bu yıl, Çin Ulusal Halk Meclisi’nin (ÇUHM) kuruluşunun 70. yıldönümü ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın (ÇHSDK) kuruluşunun 75. yıldönümü. Yaklaşık 3 bin ÇUHM delegesi ve 2 bin 100 ÇHSDK üyesi, Çin’in dört bir yanından başkent Beijing’e gelerek, halkın sesini ülkenin siyasete katılım ve müzakere için en önemli platformuna taşıdı. Delegeler ve üyeler, ulusal kalkınma ve ilerlemeye yönelik önerilerde bulundu, Çin tarzı demokrasinin canlılığını bir kez daha dış dünyaya gösterdi.

Çin’in Tüm Süreçte Halk Demokrasisi, son yıllarda uluslararası toplumdan büyük ilgi görüyor. Bu kavram, Çin halkının tamamının demokratik seçimleri, demokratik istişareleri, demokratik karar alma sürecini, demokratik yönetimi ve demokratik denetimi hukuka uygun olarak uygulaması, devlet işlerini, ekonomik, kültürel ve toplumsal çalışmaları çeşitli yöntemlerle sürdürmesi anlamına geliyor. “İki Toplantı” sürecinde de tüm bu demokratik unsurlar gereğince sergilendi ve hayata geçirildi.

Demokratik seçimleri örnek olarak alırsak, Çin'de her kademedeki halk meclislerinin üyeleri, demokratik seçimlerle belirlenir. Halk meclisleri, halka karşı sorumludur ve halkın denetimine tabidir.

ÇUHM delegeleri ve ÇHSDK üyeleri, toplumun farklı çevrelerinden geldikleri için Çin’in toplumsal ve ekonomik gelişmesine karşı büyük bir hassasiyet ortaya koyarlar. Dolayısıyla, yeni ortaya çıkan istihdam türleri ile çalışanların hak ve çıkarlarının korunmasından vatandaşların sağlık ve eğitim sorunlarına, yeşil ve düşük karbonlu kalkınmadan bilim ve teknolojinin geliştirilmesine kadar “İki Toplantı”da sunulan tüm önerge ve tekliflerin, Çin'in ekonomik ve toplumsal gelişmesinin mevcut durumunu ve muhtemel sorunlara dair çözüm yollarını yansıttığı söylenebilir.

Demokrasi bir dekor değildir; halkın sorunlarını çözmek için kullanılmalıdır.

İstatistiklere göre, Çin Devlet Konseyi'ne bağlı farklı departmanlar, geçen yılki İki Toplantı sırasında ortaya koyulan 12 binden fazla teklif ve önergeyi zamanında hayata geçirdi. ÇUHM delegeleri ve ÇHSDK üyeleri tarafından ileri sürülen yaklaşık 4 bin 700 görüş ve öneri kabul edildi, bunlarla ilgili 2 binden fazla politika ve tedbir çıkarıldı. Tüm bu görüş ve öneriler, Çin’in nitelikli ekonomik büyümesinin hızlandırılmasına ve halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesine büyük katkılarda bulundu.

Ayrıca İki Toplantı kapsamında oluşturulan "Bakanlar Koridoru", "Delegeler Koridoru" ve "Üyeler Koridoru" aracılığıyla ulusal politikalara ilişkin sorular yanıtlandığı gibi, halkın zihnindeki şüphe ve soru işaretleri giderilirken, kamuoyuyla iletişim ve diyalog kanalları genişletildi.

Uzmanlar, Çin'in mevcut kalkınmasının ve ilerlemesinin sadece ekonomik başarının değil, demokratik ve siyasi sistemin başarısının da neticesi olduğunun altını çiziyor.

Hibya Haber Ajansı