Görme engellilere ücretsiz navigasyon cihazı

Görme engelli vatandaşlarımızın dışarıda rahat bir şekilde gezebilmelerine ve yollarını bulabilmelerine imkan sağlayan Navigasyon cihazı, görme engellilere ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Bunun için Valilikler bünyesindeki Sosyal Hizmetler Müdürlükleri?ne

TEKNOLOJİ 7.09.2013 10:05:37 10972 0
Görme engellilere ücretsiz navigasyon cihazı
Ulaştırma Bakanlığı, sayıları 550 bine ulaşan görme engelli yurttaşlara, yazılımı Gazi Üniversitesi'nce yapılan özel navigasyon cihazı dağıtacak. Toplam tutarı 6 milyon avroyu bulan projeye, "Gören Göz-Karanlığa Bir Yol Feneri" adı verildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, görme engellilere dağıtılacak navigasyon cihazıyla ilgili hazırlanan animasyon filmini TBMM Plan Bütçe Komisyonunda milletvekillerine izletti. Yıldırım, Türkiye genelinde 1,5 milyon görme engelli yurttaş bulunduğunu, bunların 550 bininin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde yaşadığını anlattı. Yıldırım, görme engellilere dağıtılacak özel yazılımlı navigasyon cihazının toplam maliyetinin 6 milyon avroyu bulduğunu ve bu paranın haberleşme hizmetlerinden toplanan paralarla oluşturulan Evrensel Hizmetler fonundan karşılanacağını söyledi.
"Gören Göz-Karanlığa Bir Yol Feneri" adını taşıyan proje, büyük kentlerde yaşayan görme engelli yurttaşların günlük yaşamını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ulaştırma Bakanlığının araştırmasına göre, İstanbul'da 100 bin, Ankara'da 50 bin dolayında görme engelli kişi bulunuyor. Navigasyon cihazlarının dağıtımına, öncelikle bu kentlerdeki görme yetisini en fazla yitirmiş kişilerden başlanacak.
Cihaz nasıl kullanılacak
Cihaz, görme engelli kişilerin herhangi bir yerden, istediği bir yere kolay ve en uygun biçimde seyahatinin planlanmasını sağlayacak ve bunu kullanıcısına sesli bir şekilde bildirecek el ünitesi ile üzerinde çalışan yazılımdan oluşuyor.
Gazi Üniversitesi ile birlikte geliştirilen sisteme göre, görme engellilere dağıtılacak cihaz, üzerinde bulunan GPS alıcısına gelen koordinat bilgileriyle kullanıcının yerini tespit edecek. Bu bilgiler, dijital harita yardımıyla kullanıcıyı istediği adrese yönlendirecek.
Hastane, banka ve kamu binası gibi merkezlerin yakınlarında sesli uyarılar vererek görme engelli vatandaşların sosyal haklarından yararlanmasına yardımcı denizli escort. Bir başka deyişle, görme engelli vatandaşlar, yön tarifi yapan navigasyon sistemine dayalı cihazın GPS alıcısına gelen koordinat bilgileri sayesinde yardım almaksızın istediği yere ulaşabilecek.
Ulaştırma Bakanlığı, görme özürlülere yönelik geliştirilen bu projeyle Türkiye’nin dünyada öncü bir konuma geleceğini, görme engellilerin bağımsız ve kendi kendine yeterli hale geleceklerini, uygulamadan da 550 bin ailenin mutlu olacağını öngörüyor. Görme engellilerin günlük işlerinde diğer insanların yardımına fazla ihtiyaç bırakmayacak projenin görme engellilerin istihdam imkanlarını artırması da bekleniyor.