Fitch’in kararı sonrası S&P tarafında da yeni bir not artırımı görebilir miyiz?

Fitch’in kararından sonra 3 kredi kuruluşu da görünümde pozitife dönmüş durumda. Ama notlara baktığımızda yatırım yapılabilir seviye için Fitch’in 4, S&P’nin 5 ve Moody’s ise 6 kademe arttırım yapması gerekiyor.

EKONOMİ 15.03.2024 08:56:47 50 0
Fitch’in kararı sonrası S&P tarafında da yeni bir not artırımı görebilir miyiz?

Fitch’in kararından sonra 3 kredi kuruluşu da görünümde pozitife dönmüş durumda. Ama notlara baktığımızda yatırım yapılabilir seviye için Fitch’in 4, S&P’nin 5 ve Moody’s ise 6 kademe arttırım yapması gerekiyor. S&P kararı 3 Mayıs’da ve S&P Türkiye'de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti. Zamanlama olarak da seçim sonrasında olması, görünümü pozitife çeviren etkenlerin de devam etmesiyle birlikte not artırımı beklemekteyiz.

KKM dönüşlerinin piyasada bir miktar likidite yaratma ihtimalinden söz ediliyor. Özellikle kur tarafındaki belirsizlik borsada kâr satışlarını gündeme getirebilir mi? Ve kur tarafındaki belirsizlik altın fiyatlarının yükseliş hareketiyle birlikte, yatırımcının ilgisini bu iki enstrümana çekebilir mi?

Çekiyor zaten. Son iki üç haftadır seçim sonrasına yönelik dedikodular yatırımcıların bunlara inanma ihtimali ile birlikte piyasa da oluşan likitide fazlalığı yatırımcıların borsadan uzaklaşıp döviz, altın ve bunlara ait fonlara yönelmesine neden oldu. Seçime kadar da bu süreç devam eder görüntüsü hakim.

Şayet Endekste 300 dolara doğru yeni zirveler gündeme gelirse, bu yeni kâr satışlarını tetikler mi?

300- 310 dolar aralığı standard satış bölgemiz olmuş durumda. Geçen sene Eylül / Ekim ve bu seviyelerden gelen satışlar 257 – 257 bandına geri çekilmiştik. Bu sene Şubat ayında bu bölgelerden satışlarla 275 seviyesini dip yapmaya çalışıyoruz. Destek seviyemiz 20 dolar artmış durumdaki bu da bize seçim sonrası 300 dolar seviyesine geldiğimizde bu sefer buranın beklentilerle birlikte yukarı kırıldığı süreci beraberinde getirir düşüncesindeyim.

Öte yandan, ABD’den gelen veriler faiz indirimini destekliyor ve piyasa verileri iyi tarafından görmeye devam ediyor. İçeride ve dışarıdaki bu gelişmeler çerçevesinde, yılın ikinci çeyreğinde hangi sektörleri ve hangi hisseleri öne çıkarmayı tercih ediyorsunuz?

Şu anda piyasalar hem FED hem de ECB tarafında faiz indirim döngüsünün Haziran ayında başlamasını fiyatlıyor. Dolayısıyla gevşeme ve nakit akışları yılın 3’ncü çeyreğiyle birlikte başlayacaktır. ABD tarafında Çekirdek enflasyonda yıldan yıla oranlar düşmeye devam ediyor, bu da işlerin iyiye gittiği anlamına geliyor ki bu da FED için iyi bir haber. Piyasaların bu nedenle adım adım ilerliyor gibi görünüyor. Yurtiçine döndüğümüzde ise enflasyonun zirve yapmasını beklediğimiz dönem yılın ikinci çeyreği ve seçimden sonra nasıl bir aksiyon alınacağına da göreceğimizden tedirginliğin de yüksek olduğu bir dönem. Bu dönemde reazliasyonlarını yaptığını düşündüğümüz havacılık, Çimento, perakende gıda, Telekom ve petro kimya sektörlerinin ön plana çıkmasını beklemekteyiz. Diğer yandan otomotiv sektöründeki pozisyonlarımızı ise korumaktayız. Havacılıkta; THYAO ve PGSUS, Çimento’da: AKCNS, Perakende Gıda’da ; SOKM ve MGROS , Telekom’da ; TCELL , Petro Kimya’da ; TUPRS ve PETKM , Otomotivde ise; FROTO ile TOASO.

Manşette öne çıkanlar

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın ve yayın organlarında yer alan “Gerekirse kura müdahale edilecek, ÖTV ve KDV’de artış olacak” şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füze savunma sistemi konusunda duruşlarının değişmediğini vurgulayarak, "S-400 sorununu çözersek ve çözdüğümüz zaman, ABD Türkiye ile F-35 konusunda bir görüşmeyi memnuniyetle karşılar” açıklaması yaptı.

Toplam ağır ticari araç pazarı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 artışla 4 bin 199 adet oldu.Ağır Ticari Araçlar Derneği(TAİD) tarafından açıklanan rapora göre, çekici satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre değişmeyerek bin 959 adet, 16 ton ve üstü Kamyon satışları yüzde 104 oranında artarak bin 634 adet ve 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 22 oranında artarak 606 adet oldu.

Çin Merkez Bankası, Cuma günü vadesi dolan orta vadeli kredileri devrettiğinde temel borç verme faiz oranını yedinci ay boyunca değiştirmedi. Çin Merkez Bankası, bir yıllık orta vadeli borç verme tesisi (MLF) kredilerinin faiz oranını, 387 milyar yuan (54,2 milyar dolar) değerini aşarken, Ağustos ortasından bu yana yürürlükte olan bir oran olan yüzde 2,50'de tuttu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ücret baskılarının hala risk oluşturmasına rağmen enflasyonun %2 hedefine geri dönmekte olduğunu yineledi. Guindos, sınırlı üretkenliğin yanı sıra maaşlarda yaklaşık %5'lik bir artışa işaret etti ve bunun tüketici fiyatlarını yeniden canlandırabileceğini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki bir grup Cumhuriyetçi, etik ihlaller ve Çin'i kredi ve döviz uygulamaları konusunda sorumlu tutamama iddialarını gerekçe göstererek, IMF Başkanı Georgieva'nın yeniden bu göreve getirilmemesi için Hazine Bakanı Yellen'den nüfuzunu kullanmasını talep ettiler.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, ülkenin "artık deflasyonda olmadığını" ve "ücret artışlarında güçlü bir trendin gerçekleştiğini" söyledi. Bu, aralarında Başbakan Fumio Kishida'nın da bulunduğu yetkililerin Ocak ayında "deflasyona dönüşün... göz ardı edilemeyeceği" yönündeki açıklamalarından kopuşa işaret ediyor. Rapora göre Suzuki, bu nedenle hükümetin ücretlerdeki olumlu ivmeyi sürdürmek için mevcut tüm politika adımlarını seferber edeceğini söyledi. Maliye bakanı, 18-19 Mart'taki toplantısında Japonya Merkez Bankası'nın politika tedbirleri hakkında yorumda bulunmadı.

Mavi 01.02.2023 - 31.01.2024 dönemi 12 aylık konsolide net dönem karı 1.783.892.000 TL (Önceki 1.905.717.000 TL ). Mavi Giyim, 2023 mali yılı için pay başına net 3,8285150 TL nakit kar payı ödenmesini Genel Kurul'a teklif edecek. Şirket'ten KAP'a yapılan açıklamaya göre, nakit kar payı hak kullanım tarihinin 6 Mayıs 2024 olarak belirlenmesi de Genel Kurul onayına sunulacak.

MİA Teknoloji 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 503.987.968 TL (Önceki 424.545.649 TL )

Adese Gayrimenkul 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 1.743.236.000 TL (Önceki 715.842.000 TL )

Özderici GYO 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem zararı 6.538.234 TL (Önceki 1.000.400.589 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı