Fakıbaba, AK Parti?ye geçince borcu silinmiş!

Bağımsız belediye başkanıyken devlete olan borçlarından dolayı sıkıştırılan Fakıbaba?nın AK Parti?ye geçtikten sonra hazine arazisi ile hazineye borcunu ödediği ortaya çıktı.

GÜNCEL 3.02.2015 12:04:31 1521 0
Fakıbaba, AK Parti?ye geçince borcu silinmiş!
Taraf, Eski Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba’nın borçlarının AK Parti’ye transfer olduktan sonra ilginç bir şekilde silindiğini yazdı. Habere göre, AK Parti’ye transferin ardından, Fakıbaba’nın, vergi ve Hazine’ye olan kredi borçlarını, tapu kayıtlarında, “korunması gerekli kültür varlığı” olarak geçen müze arazisi ile ödediği belirlendi. Fakıbaba’nın bu çerçevede, 68.7 milyon liralık borcunu sildirdiği tespit edildi.

MÜZENİN YERİ BORCA GİTTİ

Fakıbaba bağımsız olduğu süreçte, birçok vergi cezası ve ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya kaldı. Kaderi ise, 2013 yılının Ocak ayında AK Parti’ye katılması ile değişti. 2012 yılı sonu itibariyle, belediyenin Hazine’ye 21.5 milyon lira aslı, 18.1 milyon lira da ceza olmak üzere toplam 39.6 milyon lira gecikmiş kredi borcu bulunuyordu. Yine aynı tarih itibariyle Maliye’nin de belediyeden 29.4 milyon lira vergi aslı 7.3 milyon lira da gecikme zammı olmak üzere 36,7 milyon liralık alacağı vardı. Yani Hazine ve Maliye, transfer tarihinden önce toplam 76.3 milyon liralık alacak için belediyenin kapısına dayanmıştı. Bu sırada transferin ardından bulunan formül, Şanlıurfa Belediyesi’ni borçları ödemekten kurtardı. Belediye, tapu kayıtlarında “korunması gerekli kültür varlığı” olarak geçen 1. ve 3. Derece sit alanı arsayı devlete devretmeyi önerdi. Maliye Bakanlığı da, Kültür Bakanlığı ile yaptığı yazışmaların ardından arsayı, 68.7 milyon lira bedel üzerinden satın almayı kabul etti. Satın alma bedeli, vergi ve kredi borçlarından düşüldü. Böylece, belediye vergi ve Hazine’ye olan kredi borcunun büyük bölümünü, yine Hazine arazisi ile ödemiş oldu. Söz konusu arazi üzerinde ise halen, Arkeoloji Müzesi yapımı çalışmaları devam ediyor.

Kaynak: Taraf