EN BÜYÜK İŞLETMEDE KOÇ KATIMI YAPILDI

Toplam koyun varlığı doğumlardan sonra 95.000 başa kadar ulaşacak olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde 35 bin koyuna törenle koç katımı gerçekleştirildi.

YEREL 25.06.2019 10:01:54 1200 0
EN BÜYÜK İŞLETMEDE KOÇ KATIMI YAPILDI

Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü Koyunculuk Şube şefi Bora Sarıçam, İşletmede bu gün itibariyle 75 bin ivesi cinsi koyun varlığı olduğunu, Kasım ayında başlayacak doğumlarda 37 bin kuzunun doğmasının beklendiğini ifade etti.

 Her yıl nisan ayından itibaren kırkımların başladığını belirten Sarıçam, sözlerine şöyle devam etti; “İşletmemiz dünyanın en büyük ivesi cinsi koyun popülâsyonuna sahip, Haziran ayı içerisinde de koç katımı yapılıyor, bu sene 35.000 koyuna ile koç katımı yapıldı. Buna bağlı olarak önümüzdeki doğumlarda tahmini olarak 37.000 baş kuzu beklemekteyiz. İkizlik oranı daha önceki yıllarda %16-17 civarında seyrederken, günden güne artış gözlenmektedir. Şuanda ikizlik oranımız yaklaşık olarak %27 civarındadır. İşletmemizde doğumlar kasım ayının ortalarında başlar. Aralık ayından itibaren sağıma başlanır. Sağımlar 9 ayrı mevkide bulunan otomatik sağım makineleri ile el değmeden yapılmakta olup elde edilen süt soğutma ve depolama tanklarında +4 C ye soğutulmaktadır ve yıllık ortalama 2.500-3.000 ton koyun sütü üretilerek soğuk olarak satılmaktadır. Ayrıca yıl içerisinde yetiştirilen üstün vasıflı damızlıklar yetiştiricilerimize satılmaktadır. ” şeklinde ifade etti.

Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü Koyunculuk Şube Şefi Bora Sarıçam, İşletmede elit sürü çalışmalarının 1987 yılında başlatıldığını, günümüzde ise elit sürü çalışmalarının titizlikle ve aksatılmadan devam ettiğini ifade etti.

Elit sürüye seçilecek olan koyunlarda ikizlik oranı ve süt veriminin göz önüne alındığını aktaran Sarıçam,  doğan dişi kuzuların süt verimlerinin babalarından aldığı genlerle mukayese edildiğini,  doğan erkek kuzuların seçiminin ise babasının süt aktarım özelliği ve ikizlik oranına göre seçildiğini söyledi. Verimleri bakımından mukayese edilen kuzular yıl içerisinde ivesi ırkının fiziksel özelliklerine uygunluğu bakımından da değerlendirildiğini aktaran Bora Sarıçam,  elit sürülerin ortalama süt verimlerinin 160-200 kg /baş arasında değiştiğini,  elit sürüde yetiştirilen üstün özelliklere sahip koçların üretim sürülerinde kullanılarak İşletmede bulunan tüm ivesi ırkı koyunların ortalama verimlerinin yükseltilmeye çalışıldığını da sözlerine ekledi.

Koç katımı kesilen kurban ve edilen dualarla başlatıldı.