Dünyaca ünlü çizgi roman sanatçısı Paco Roca İstanbul’da

Ülkemizde Desen Yayınları tarafından yayımlanan Ev, Kırışıklıklar ve Kumdan Sokaklar isimli kitaplarıyla çizgi roman çevrelerinde adından sıkça bahsettiren ödüllü İspanyol çizer Paco Roca, 27 ve 28 Şubat tarihlerinde İstanbul Cervantes Enstitüsü’nün işbi

KÜLTÜR - SANAT 21.02.2024 13:04:14 132 0
Dünyaca ünlü çizgi roman sanatçısı Paco Roca İstanbul’da

İstanbul’daki “İspanyol Çizgi Roman Haftası”nın onur konuğu…

Hem gözlere hem de gönüllere hitap eden yapıtlarıyla çağdaş İspanyol çizerlerine öncülük eden Paco Roca, İstanbul Cervantes Enstitüsü tarafından düzenlenen “İspanyol Çizgi Roman Haftası”nın onur konuğu oluyor. Akdeniz çizgi roman geleneğine kattığı sinemasal zenginlikle tanınırlığını artıran sanatçı, organizasyon kapsamında bir film gösterimine ve söyleşi programına katılacak.

Zihinlerdeki kırışıklıklara meydan okuyan bir animasyon film

Ignacio Ferreras’ın Paco Roca’nın aynı adlı eserinden animasyon filme uyarladığı Kırışıklıklar, 27 Şubat Salı akşamı saat 19:00’da İstanbul Cervantes Enstitüsü’nde izleyiciyle buluşuyor. Başta Goya Ödülleri olmak üzere pek çok ödüle değer görülen Kırışıklıklar, Alzheimer yüzünden geriye kalan ömürlerini bakımevinde geçirmek zorunda kalan bir grup yaşlının günlük hayatından neşeli anlar paylaşıyor. Desen Yayınları Yayın Yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın ile çevirmen Murat Tanakol’un sunumuyla gerçekleşecek olan film gösteriminin sonunda, Paco Roca izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

Minoa Pera’nın görkemli atmosferinde kaçırılmayacak bir imza günü…

Paco Roca, 28 Şubat Çarşamba günü 16:00-18:00 saatleri arasında, İstanbul kültür-sanat haritasının en yeni ve en gözde duraklarından Minoa Pera’nın büyülü atmosferinde bir imza günü düzenleyecek. Geçmişi 19. yüzyıla dayanan eski Union Française binasının köklü mirasını günümüze taşıyan Minoa Pera’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek bu renkli etkinlik, şubat ayının kaçırılmayacak buluşmalarından! 

“Hayatı Çizenler” İspanyol çizgi romanını mercek altına alıyor…

28 Şubat Çarşamba akşamı saat 19:00’da İstanbul Cervantes Enstitüsü’nde İspanyol çizgi roman rüzgârları esecek. Paco Roca ile değerli meslektaşı Emilio Gonzalo Mallo’nun yollarını İstanbul’da kesiştirecek olan “Hayatı Çizerken” başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü, çevirmen Rafael Carpintero üstlenecek. İspanya’nın küresel boyutta çizgi roman dünyasındaki yerinin enikonu tartışılacağı etkinlikte Türkçe simültane çeviri desteği de sunulacak. 

Paco Roca: Çizgili Dünyaların Şövalyesi…

1969 yılında Valencia'da doğan Paco Roca, sanat eğitimini Valencia Sanat ve Tasarım Okulu'nda tamamladı. Kariyerini çizgi roman üstüne inşa etmiş gibi görünse de illüstrasyon, grafik ve reklam alanlarında da çalıştı. Çizmeye ilk kısa çizgi romanlarının da yayımlandığı Kiss Comix’te başladı. Arrugas (Kırışıklıklar) ve Los Surcos del Azar (Şansın İzleri) isimli kitaplarıyla uluslararası üne kavuştu. Eserleri birçok dile çevrilen Roca, 2008'de Ulusal Çizgi Roman Ödülü ve Barselona Çizgi Roman Fuarı Ödülü de dahil olmak üzere sayısız ödüle değer görüldü. Franz Kafka gibi klasik yazarların kitaplarını da resimleyen sanatçı, kendi kitaplarını hazırlamanın yanı sıra çeşitli poster tasarımlarına ve bağımsız kitap kapak resimlerine de imza atıyor. 

Paco Roca İstanbul etkinlik programı:

27 Şubat Salı, 19.00

İstanbul Cervantes Enstitüsü

Film Gösterimi: Kırışıklıklar/Arrugas (Yönetmen: Ignacio Ferreras)

Giriş ücretsizdir.

28 Şubat Çarşamba, 16.00-18.00

İmza Günü

Minoa Pera, Beyoğlu

28 Şubat Çarşamba, 19.00

İstanbul Cervantes Enstitüsü

Söyleşi: “Hayatı Çizerken”

Konuşmacılar: Paco Roca, Emilio Gonzalo Mallo, Rafael Carpintero

Söyleşi dili İspanyolca olup simültane çeviri yapılacaktır.

Giriş ücretsizdir.

Hibya Haber Ajansı