Dişi kurbağalar, beğendikleri erkeklere göz kırpıyor

Çinli bilim insanları, daha önce belirli primatlarda, özellikle de insanlarda ve onlara eşlik eden hayvanlarda gözlemlenen sosyal bir sinyal olduğuna inanılan göz kırpma davranışını dişi kurbağaların da kullandığını buldu. Anhui Normal Üniversitesi’nden

GÜNCEL 26.03.2024 11:22:51 43 0
Dişi kurbağalar, beğendikleri erkeklere göz kırpıyor

Çinli bilim insanları, daha önce belirli primatlarda, özellikle de insanlarda ve onlara eşlik eden hayvanlarda gözlemlenen sosyal bir sinyal olduğuna inanılan göz kırpma davranışını dişi kurbağaların da kullandığını buldu. Anhui Normal Üniversitesi’nden bilim insanlarının konu ile ilgili yaptığı çalışma kısa bir süre önce Current Biology dergisinde yayımlandı.

Araştırma ekibine göre, gürültülü akıntılarda yaşayan ve ultrasonik iletişim kullandığı bilinen dişi içbükey kulaklı sel kurbağaları (Odorrana tormota), erkeklerle iletişim kurmak ve onları çiftleşme için amplexus başlatmaya teşvik etmek amacıyla göz kırpma yöntemini kullanıyor.

Keşif, göz kapağı hareketinin bazı primat olmayan türlerde sinyal işlevlerine hizmet ettiğini, korneayı yağlamak ve toz parçacıklarını temizlemek gibi geleneksel fizyolojik işlev rollerinin ötesine geçtiğini gösteriyor.

Saha gözlemleri, kontrollü amplexus deneyleri ve video oynatma gibi deneysel yöntemler aracılığıyla araştırmacılar, dişi kurbağaların beğendikleri erkeklere yanıp sönen sinyaller yaydığını gözlemledi. Erkek kurbağa ancak bu yanıp sönen sinyali aldıktan sonra dişiyle başarılı bir şekilde çiftleşebilir, aksi takdirde reddedilme tehlikesiyle karşı karşıya kalır.

Araştırma ekibinin başkanı Zhang Fang’a göre çalışma, kurbağa iletişim davranışı alanında önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor ve hayvanlar arasındaki görsel iletişimin kökeni ve evrimi hakkında değerli bilgiler sunuyor.

Geçtiğimiz yıl Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre de dişi kurbağalar erkeklerle çiftleşmekten kurtulmak için sırt üstü hareketsiz bir şekilde yatarak ölü taklidi yapıyor. 

Hibya Haber Ajansı