?Devlet, Sorunu Askerle Çözmeye Çalıştı?

Lice?de iki kişinin askerin açtığı ateşle ölmesinin ardından bölgeye giden İHD`den Çelebi: ?Köylüler, ?Biz sesimizi duyurmaya çalıştık. Devlet bildik refleksiyle yanıt verdi, sorunu askerle çözmeye çalıştı? diyor.?

GÜNCEL 9.06.2014 18:16:27 7610 0
?Devlet, Sorunu Askerle Çözmeye Çalıştı?
Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki karakol protestosuna askerin ateş açması sonucu Ramazan Baran ile Baki Akdemir’in ölmesinin ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) heyeti bölgede incelemelerde bulundu.

İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Serdar Çelebi, Licenin bağlı Biryas köyündeki görgü tanıklarıyla yaptıkları görüşmeleri ve bölgedeki son durumu bianet’e anlattı.

Çelebi, yolların hala kapalı olduğunu, Akdemir’in vurulduğu yere kurulan taziye çadırında taziyelerin sürdüğünü anlattı:
“Protestoda bulunanlar, ‘Biz barışçıl amaçlı gösteri yaptık, kalekollara/karakollara son dedik kimseyi mağdur etmek istemedik, sesimizi duyurmaya çalıştık. Ama devlet bildik refleksiyle yanıt verdi, sorunu askerle çözmeye çalıştı’ diyor. İnsanlar üzgün.”

“Çatışma yok, asker ateş açmış”

Çelebi, olayın olduğu yerle kapanan yolların başka bölgelerde olduğunu söyledi:
“Bölgede zaten 10-15 günlük protestolar vardı. Protesto tek bir bölgede değil, büyük bir bölgeye yayılmış durumda. Yol kapama ile ölüm olayının olduğu yer başka. Burada yol kapamayla ilgili bir şey yok.”

“Lice’de bir süredir asker mevzilendiği, karakolda da askeri hareketlilik olduğu için insanlar rahatsızdı. Bunu protesto etmek için o gece 30-60 kişilik grup, askerlerin gitmesi için taleplerini dile getiriliyorlar. Askerler gaz atınca taş atıyorlar. Göstericiler de askere doğru hareket edince asker ateş açıyor.”

“Genelkurmay çatışma olduğunu açıkladı ama protestoya katılmış insanlar bir çatışma olmadığını söyledi. İçimizde silahlı kimse yoktu diyorlar. Askerlerin gitmesi için eylem yaparken asker üzerlerine ateş açıyor.”

Açık alanda patlayıcı

“Olaydan hemen sonra askerin bölgeyi boşalttığını söylediler. Köylüler delil olur diye boş kovanları toplamışlardı, biz de mevzilerde boş kovanlara, kumanyalara rastladık. Kumanyalar, epey orda eskişehir esmer escort kaldıklarını gösteriyordu. Mevzileri çalılara kurmuşlardı.”
“Dikkatimizi bir şey çekti, bir patlayıcı mühimmat, ne olduğunu bilmiyoruz. Telle ağaca bağlanmıştı, tuzak gibi. Ne amaçla kim tarafından yapıldı bilmiyoruz ama birinin ayağına takılsa patlayabilecek şekildeydi. Askeri mevzilerin oradaydı.”

Akkulu’nun durumu iyi

Çelebi, olayda ağır yaralanan ve yoğun bakıma alınmış olan Abdullah Akkulu’nun durumunun iyiye gittiği, ameliyatının başarılı geçtiği bilgisini aldıklarını da belirtti.

İHD heyeti, gözlemlerini ve incelemelerini raporlaştırarak kamuoyuna açıklayacak.