DBP Ceylanpınar Meclis Üyesi: `Urfa`daki işkence merkezi müze olsun`

Urfa`da 12 Eylül askeri darbesinde sorgulama ve işkence merkezi olarak kullanılan şimdiki Rehberlik ve Araştırma Merkezi binasının müzeye dönüştürülmesi istendi.

SİYASET 10.09.2014 09:45:22 1687 0
DBP Ceylanpınar Meclis Üyesi: `Urfa`daki işkence merkezi müze olsun`
Bir milyondan fazla insanın fişlendiği, yüz binden fazla insanın işkence tezgahlarından geçirilerek cezaevlerine konulduğu, aralarında 18 yaşından küçük Erdal Eren'inde bulunduğu 46 yurttaşın idam edildiği, 12 Eylül darbesinin yıldönümüne günler kala Urfa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin DBP'li üyeleri, binlerce Urfalının işkenceden geçirildiği merkezin müzeye dönüştürülmesini istedi. Urfa Büyükşehir Belediyesi'nin olağan toplantısında kız meslek Lisesi iken Sıkıyönetim Sorgulama Merkezi'ne, şimdi ise Urfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne dönüştürülen bina ile ilgili önerge veren DBP'liler, kentin utanç abidesi olarak adlandırdıkları merkezin o günkü yapısı ile müzeye dönüştürülmesini istedi.

'Müze olsun'

12 Eylül faşizminin mağdurlarından, sorgulama merkezinde 45 gün boyunca işkence görenlerden biri olan DBP Ceylanpınar Meclis Üyesi Hasan Karaoğlan tarafından verilen önerge kabul edilerek üst komisyona havale edildi. Karaoğlan, "Madem ki insanlar artık o dönem yaşanan işkence ve vahşetle bir şekilde yüzleşmek istiyor, Diyarbakır Cezaevi'nin müzeye dönüştürülmesi noktasında bir takım kararların alınması noktasına gelinmiş, Urfa'da ki bu merkezin de insanlığa yaşananları hatırlatması amacıyla bir müzeye dönüştürülmesini talep ettik. Bu önerimiz meclis tarafından kabul edilerek komisyona sevk edildi. Dileğimiz komisyondan olumlu bir kararın çıkması yönündedir" dedi. 

Karaoğlan ayrıca, bu önergeyle birlikte sadece buranın değil, Urfa'da 12 Eylül dönemini andıran bütün yerlerin isimlerinin değiştirilmesi yönünde de bir önerge verdiklerini, bu önergenin de kabul edilip üst komisyona havale edildiğini belirtti.

DİHA