Cumhuriyet ve Aydınlık`a "Devlet Sırrı" Davası

Cumhuriyet ve Aydınlık gazetelerine Suriye toplantısına ilişkin ses kayıtlarını yayınladıkları için "devlet sırrını yayınlama" suçlamasıyla dava açıldı. Ses kayıtlarının montaj mı gerçek mi olduğu ise hala belli değil.

GÜNCEL 16.08.2014 13:11:17 1545 0
Cumhuriyet ve Aydınlık`a
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aykut Küçükkaya, Aydınlık Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Mustafa İlker Yücel ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şimşek hakkında "Devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçlamasıyla İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Söz konusu suçlama 27 Mart’ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu olduğu iddia edilen kişilerin, Suriye’ye saldırı için neler yapılabileceğini konuştukları toplantının ses kaydına dair. Ses kaydı YouTube üzerinden internette internette yayılmış, bunun üzerine YouTube’a erişim engellenmişti. Cumhuriyet Gazetesi ise ses kaydı engellendikten sonra da haberi ve kaydı yayınlamaya devam etmişti. Temmuz ayında gazetenin yayını hakkında soruşturma başlatılmıştı.

İddianame: Basın özgürlüğüne girmez

Savcı Zafer Koç hazırladığı iddianamede ses kayıtlarının yayınlanmasının basın özgürlüğü kapsamında kabul edilemeyeceği iddiasında bulundu. İddianamede şu ifadeler yer aldı:
“Anayasa, evrensel hukuk ilkeleri ve ilgili ulusal kanunlarla yapılmış olan basın hürriyetine ilişkin düzenlemeler devlet sırlarının açıklanması fiilini hukuka uygun hale getirmez. Gazete, dergi, internet ortamı ya da televizyon gibi basın yayın organları marifetiyle devlet sırlarının açıklanması durumunda TCK’nin 329. Maddesindeki suç vücut bulacaktır.”

Ses kayıtlarına montaj denmişti

Cumhuriyet gazetesi avukatlarıysa müvekkillerinin gazetecilik görevlerini yerine getirdikleri, gizli kalması gereken bir bilginin olamayacağını, haber yapılmadan önce ses kayıtlarının zaten internette yayılmış olduğu ve sadece Türkiye’de değil tüm dünya tarafından erişilen bir bilgi olduğu şeklinde savunma yaptı. Avukatlar ayrıca AKP’nin ses kayıtlarının montaj olduğunu iddia ettiği, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ise ses kayıtlarının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini iddia ettiğini belirterek ses kayıtlarının montaj olup olmadığının netleştirilmesini istedi. Mahkeme ise bu talebi kabul etti, anca ilgili soruya yanıt gelmeden iddianame kabul edildi.

Suriye kayıtları

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) 13 Mart'ta Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'ndeki Türkiye Cumhuriyeti bayrağının indirilmemesi durumunda yerle bir edileceği açıklaması yapmıştı. Bu açıklamadan 14 gün sonra internette yayınlanan ses kaydında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu olduğu iddia edilen kişiler Suriye’ye saldırı için neler yapılabileceğini konuşuyorlar. Ses kaydı internete sızdıktan sonra TİB YouTube’a erişimi engellemişti. Dışişleri Bakanlığı ise resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada ses kayıtlarında konuşmaların tahrif edilerek yayınlandığı belirtilerek ses kaydının “ulusal güvenliğine yönelik alçakça bir saldırı, bir casusluk faaliyeti” olarak nitelendirmişti.