Çin'den Rusya ve Ukrayna'ya doğrudan temasları artırma çağrısı

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Rusya ve Ukrayna’ya uygulanabilir bir çözüm keşfetmek için doğrudan temasları ve diyaloğu artırma çağrısında bulundu.

GÜNCEL 9.03.2024 15:43:04 63 0
Çin

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Rusya ve Ukrayna’ya uygulanabilir bir çözüm keşfetmek için doğrudan temasları ve diyaloğu artırma çağrısında bulundu.

Geng Shuang, dün BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Ukrayna sorunu konulu olağanüstü toplantıda yaptığı konuşmada, Ukrayna krizinin başlamasından bu yana şiddetli saldırılar yaşandığını, sivillerin yaralandığını veya hayatını kaybettiğini ve insani durumun kötüleşmeye devam ettiğini hatırlatarak, Çin’in bu durumdan derin endişe ve üzüntü duyduğunu belirtti.

Geng Shuang, konuşmasında, ‘‘Çatışma ve zıtlaşmaların kazananı yoktur. Tüm çatışmalar, ancak müzakere masasında son bulacaktır. Çin, ilgili taraflara soğukkanlı ve itidalli davranarak, doğrudan temas ve diyaloğu güçlendirme, aşamalı olarak fikir birliği oluşturarak birlikte uygulanabilir bir çözüm bulma çağrısı yapıyor. Uluslararası toplum da gerginliği azaltmak ve siyasi çözüme uygun koşullar yaratmak için diplomatik çabalarını artırmalı.” ifadelerini kullandı.

Çin’in Ukrayna meselesinde daima objektif ve adil bir tutum benimsediğini, barış müzakeresini başlatma yönündeki çabalardan asla vazgeçmediğini dile getiren Geng, “Çin’in Avrasya işlerinden sorumlu özel temsilcisi, şu an Rusya, Ukrayna ve ilgili Avrupa ülkelerini ziyaret ederek krizin siyasi çözüme bağlanmasını hızlandırmak için arabuluculuk çalışmaları yürütüyor. Çin, hem Rusya hem de Ukrayna’nın kabul edeceği, tüm tarafların eşit bir şekilde katılabileceği ve tüm barış planlarının adil bir şekilde tartışılabileceği bir uluslararası barış konferansının uygun bir tarihte yapılmasını destekliyor.’’ dedi.

Geng Shuang, Çin’in tüm taraflarla iletişim ve temasları sürdürerek, savaşa son vermek için konsensüs oluşturmaya, barış görüşmeleri için zemin hazırlamaya, krizin siyasi yollardan çözülmesi için çaba harcamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı