Çin ve Nauru liderleri görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’e resmî ziyarette bulunan Nauru Devlet Başkanı David Adeang ile bugün Beijing’de bir araya geldi.

GÜNCEL 25.03.2024 16:33:00 42 0
Çin ve Nauru liderleri görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’e resmî ziyarette bulunan Nauru Devlet Başkanı David Adeang ile bugün Beijing’de bir araya geldi.

Xi Jinping, Nauru’nun ocak ayında Tek Çin ilkesine bağlı kalarak Çin’le diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı vermesinin, tarihin genel akışına ve çağın eğilimlerine uygun bir eylem olduğuna dikkat çekti.

Çin-Nauru ilişkilerinde yeni ve tarihî bir sayfa açıldığına işaret eden Xi, Çin’in Nauru ile birlikte ikili ilişkiler için güzel bir gelecek yaratmaya ve iki halka daha fazla yarar sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Çin-Nauru ilişkilerinin karşılıklı saygı, yarar ve desteğe dayalı ilişkiler olduğunu vurgulayan Xi, Çin’in Nauru’nun ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma alanındaki çıkarlarını korumasına, kendi koşullarına uygun bir kalkınma yolunu bağımsız olarak izlemesine destek verdiğini dile getirdi.

Xi, Nauru ile farklı kademelerdeki ve her alanı kapsayan temas ve diyaloğu güçlendirmenin yanı sıra, iki taraf arasındaki karşılıklı anlayış ve güvenin artırılmasını sağlayacaklarını, ikili ilişkilerin siyasi temelini pekiştireceklerini ifade etti.

Beijing’in Nauru’nun Çin ile Kuşak ve Yol işbirliği belgesini imzalamasını takdirle karşıladığına dikkat çeken Xi Jinping, daha çok Naurulu gencin eğitim için Çin’e gelmesini beklediklerini, Güney-Güney işbirliği çerçevesinde Nauru’ya iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yardım sağlamaya istekli olduklarını dile getirdi.

David Adeang, kısa süre önce Nauru’nun tarihin doğru tarafında yer alarak Tek Çin ilkesini kabul etme temelinde Çin’le diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmeye karar verdiğini hatırlatarak, bunun Nauru-Çin ilişkilerinde bir kilometre taşı olduğu gibi, Nauru’nun gelişmesi için yeni bir sayfa açtığını belirtti.

Tek Çin ilkesini izlemeyi ve Çin’le işbirliğini derinleştirmeyi sürdüreceklerini ifade eden Adeang, iki halk arasındaki temasları artırmak, her alandaki işbirliğini güçlendirmek, Çin’in deneyimlerden faydalanmak, verimli ve karşılıklı yarara dayalı kazan-kazan durumu yaratacak ortaklık ilişkileri geliştirmek için çalışmaya istekli olduklarını sözlerine ekledi.

İki lider, görüşmenin ardından Kuşak ve Yol’un inşası ve Küresel Kalkınma İnisiyatifi’nin yerine getirilmesinin yanı sıra, ekonomi ve tarım gibi alanları kapsayan çok sayıda ikili işbirliği belgesinin imzalanmasına tanıklık etti.

İki tarafın daha sonra bir ortak açıklama yayımlaması da bekleniyor.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: çin ve nauru liderleri görüştü