Çin, engelli haklarının 10. yıl dönümünde BM'de özel anma etkinliği düzenledi

Çin'in Cenevre'deki Birleşmiş Milletler(BM) Daimi Temsilciliği, engellilerin haklarına dair özel mekanizmanın oluşumunun 10. yıl dönümü anısına bir anma etkinliği düzenledi.

GÜNCEL 13.03.2024 12:22:00 51 0
Çin, engelli haklarının 10. yıl dönümünde BM

Çin'in Cenevre'deki Birleşmiş Milletler(BM) Daimi Temsilciliği, engellilerin haklarına dair özel mekanizmanın oluşumunun 10. yıl dönümü anısına bir anma etkinliği düzenledi.

Etkinlik, farklı ülkelerden diplomatların, uluslararası sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin ve basın mensuplarının da aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Bu önemli etkinlik, Çin'in BM Daimi Temsilciliği, BM İnsan Hakları Konseyi'nin Engelli Hakları Özel Raportörü, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Meksika, Yeni Zelanda, Finlandiya'nın Cenevre'deki temsilcilikleri ve BM Kadın Birimi tarafından ortaklaşa organize edildi.

Etkinlikte konuşan Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Chen Xu, bu yılın engelli haklarına yönelik özel mekanizmanın oluşumunun 10. yıl dönümü olduğunu anımsattı. Chen, engellilerin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmek için farklı taraflarla iş birliği yapmaya ve somut tedbirler alarak “hiç kimseyi geride bırakmama” hedefine ulaşmak için çaba göstermeye hazır olduklarını belirtti.

Büyükelçi Chen, engellilere büyük önem veren Çin'in, Engelsiz Ortam İnşası Yasası dahil 90'dan fazla engellilerin haklarını ve çıkarlarını korumayı amaçlayan yasayı uyguladığını, 27 milyondan fazla engelliyi kapsayan bir sübvansiyon sistemini hayata geçirdiğini ve engelli kadınların istihdamını artırmak amacıyla "Güzel Atölye" projesini başlattığını ifade etti. Chen, engellilerin haklarını korumak için hoşgörünün artırılması, engellilere yönelik önyargının ortadan kaldırılması, engelsiz tesislerin inşasının hızlandırılması ve engellilerin istihdamının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Hibya Haber Ajansı