"Çin ekonomisinin olumlu toparlanma eğilimi nereden kaynaklanıyor?"

ABD Plymouth Rock Sigorta Şirketi Başkanı James Stone, son günlerde Çin ekonomisiyle ilgili Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, "Çin'in tıp endüstrisinin önümüzdeki 5-10 yıl içinde hızlı büyümeyi sürdüreceğine inanıyorum. Bu nedenle çeşitli ülkelerden

GÜNCEL 19.03.2024 12:26:12 72 0

ABD Plymouth Rock Sigorta Şirketi Başkanı James Stone, son günlerde Çin ekonomisiyle ilgili Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, "Çin'in tıp endüstrisinin önümüzdeki 5-10 yıl içinde hızlı büyümeyi sürdüreceğine inanıyorum. Bu nedenle çeşitli ülkelerden şirketler bu alana yatırımlarını artırıyor." ifadelerini kullandı. Son bir dönemde çok sayıda yabancı şirket, Çin piyasasının yerinin doldurulamaz olduğunu, Çin ekonomisinin olumlu gelişme eğilimine iyimser yaklaştıklarını belirtti.

Çin ekonomisinin bu olumlu toparlanma eğilimi nereden kaynaklanıyor?

Ocak-şubat dönemine dair resmi ekonomik verilere göre, Çin’deki büyük ölçekli sanayi işletmelerinin katma değeri, yıllık bazda yüzde 7 artarken, sabit varlık yatırımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artış kaydetti. Bir dizi veri, Çin ekonomisinin uzun zamandır olumlu büyüme eğiliminin değişmediğini gösteriyor.

Ayrıca Çin’de tüketim mallarının toplam perakende satışı, yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,5 büyüdü. İnovasyon, ekonomik büyümeyi ilerleten güç haline geldi. Yılın ilk iki ayına dair verilere göre, üç boyutlu baskı ekipmanı, elektrikli araç için şarj istasyonu ve elektronik bileşen ürünlerinin üretimi yıllık bazda yüzde 40 üzerinde arttı ve yüksek teknoloji endüstrilerine yapılan yatırım yıllık bazda yüzde 9,4 arttı.

Bununla birlikte, 2024 Hükümet Çalışma Raporu’nda modern bir endüstriyel sistemin inşasının ilerletilerek, yeni nitelikli üretici güçlerin gelişiminin hızlandırılması öncelikli görev olarak belirlendi.

Özellikle endüstriyel internet gibi yeni üretim araçlarının uygulanması, üretim sürecinin optimizasyonunu sağlıyor. 2023 yılına kadar Çin’de endüstriyel internetle ilgili ana endüstrilerin ölçeği, 1 trilyon 300 milyar yuanı aştı. Geçen yılın sonunda Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan dünyada sanayi endüstrisinde en ileri akıllı üretim gücüne sahip olan “Deniz Feneri Fabrikası” listesine yeni eklenen 21 fabrikadan 11’i Çin’de bulunuyor.

Çin’in inovasyon ortamı bir dizi yabancı şirketin dikkatini de çekti. Ocak ayında ülkede yeni kurulan yabancı sermayeli şirketlerin sayısı, yıllık bazda yüzde 74,4 artarak 4 bin 588’e ulaştı. Batılı ülkelerin Çin’e yatırımları büyük ölçüde arttı. Özellikle Fransa ve İsveç’in Çin’e yaptığı yatırımlar, sırasıyla 25 kat ve 11 kat arttı.

Çin’in mal ithalat ve ihracat hacmi de ocak-şubat döneminde yüzde 8,7 büyüdü. Hem ithalat, hem ihracat pozitif büyüme kaydetti. Çin’in dış ticaretinde yaşanan büyüme, küresel ticaret ve ekonominin toplarlanmasına da güç katıyor.

Şu an uluslararası arenada hala çok sayıda istikrarsızlık ve belirsizlik bulunuyor. Çin ekonomisinin toparlanıp büyümesinin temelinin daha da sağlamlaştırılması gerekir. Ancak ekonomik büyümeyi teşvik eden olumlu faktörlerin yanı sıra, Çin piyasasının canlılığı ve şirketlerin aldığı etkili önlemler Çin ekonomisinin yıllık hedeflere ulaşmasına güven sağlarken, dünya ekonomisinin toparlanmasına da positif enerji katacak.

Hibya Haber Ajansı