Ceylanpınarlı Yazar, Müslüman-Süryani İlişkilerini Kitaplaştırdı

Selçuklular dönemi Anadolu’da Müslüman-Süryani ilişkileri ilk kez Ceylanpınarlı Yazar Şeyhmus Sarice tarafından kitaplaştırıldı.

EĞİTİM 1.07.2020 00:23:00 3425 0
Ceylanpınarlı Yazar, Müslüman-Süryani İlişkilerini Kitaplaştırdı

Kırmızı Leylek Yayınları’ndan çıkan ”Selçuklular Dönemi Anadolu’da Müslüman-Süryani İlişkileri” isimli eser raflardaki yerini aldı. Ceylanpınarlı Yazar Şeyhmus Sarice tarafından kaleme alınan eser, Süryanilerin tarihsel olarak geçmişleri, adları ve kökenlerinin nereden geldiği hakkındaki yaklaşımlarla birlikte, 11. ve 12. yüzyıllarda Selçuklular döneminde Müslümanlar ile olan ilişkisini ilk kez gün yüzüne çıkarıyor.

Mardin’in kozmopolit yapısı nedeniyle böyle bir araştırmaya giriştiğini belirten Yazar Şeyhmus Sarice’nin 6 yıllık araştırma neticesinde kaleme aldığı eserde, Süryanilerin ortaya çıkışı ve adlarının kökeni, Hıristiyanlıktan önce Süryaniler ve yerleşim sahaları, Süryanilerin Hıristiyanlığı kabul etmesi, Süryani Kiliseleri, Roma ve Bizans döneminde Süryaniler, İslami dönemde Süryaniler, Hz. Muhammed Devri, Dört Halife Devri, Emevi ve Abbasiler Devirleri, Gayrimüslimlere yönelik İslami politikanın temelleri, İslami dönemde Bizans’ın Doğu seferleri ve Süryaniler, XI. yy’a kadar Süryanilere yönelik Bizans ve İslami politikaların karşılaştırılması, XI. VE XII. yy’larda Müslüman Türk Yönetimlerinin kurulması ve Süryaniler, XI. ve XII. asırlarda Ortadoğu ve Müslüman Türk yönetimlerinin kurulması, Ortadoğu ve Anadolu’da Selçuklu Hanedanlığı, Haçlı Seferleri, Doğu Hıristiyanlığı ve Süryaniler, Selçuklu döneminde Süryaniler, Selçuklu Devri Müslüman Süryani ilişkileri, Selçuklu Devri Süryani Kültür ve Uygarlığı gibi konular kaynaklarıyla okuyucuya sunuluyor.

YAZAR ŞEYHMUS SARİCE KİMDİR?

15 Ocak 1992’de Ceylanpınar’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Ceylanpınar’da, lisans eğitimini Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde tamamladı. Üniversite öğrenimi boyunca Osmanlıca, İngilizce ve Farsça üzerinde yoğunlaştı. 2016 yılında mezun oldu. Aynı yıl Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Yüksek Lisans eğitimine başladı. Yüksek Lisans tezini Müslüman-Süryani ilişkileri üzerine yazan Sarice, Süryani tarihi üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Uzmanlığını Orta Çağ Anabilim Dalı’nda yapmayı planlıyor.

Yazar Şeymus Sarice halen ilçede özel bir eğitim kurumunda Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Ceylanpınarlı Yazar Şeymus Sarice’nin kitabını okuyucular, görev yaptığı eğitim kurumundan temin edebilirler.