Ceylanpınarlı Doktordan Büyük Başar

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi?nde, dünyada ve Türkiye?de nadir görülen Lerisch sendrumu (AORT damar tıkanıklığı) hastalığında ilk ameliyat gerçekleştirildi.

YEREL 13.09.2019 11:10:39 1637 0
Ceylanpınarlı Doktordan Büyük Başar

Şanlıurfa’da karın ağrısıyla hastaneye giden ve ayaklarındaki uyuşmadan dolayı yürüyüş zorluğu çeken 65 yaşındaki Feyyat Taşkesen,  yapılan tetkikler sonucu hastalığına teşhis konulamayınca, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edildi. Tıp Fakültesinde Kalp Damar Cerrahisi bölümünde yapılan tetkikler sonucu karın ve ayak damarlarına kan akışını sağlayan AORT damarın tıkandığı tespit edildi. Dünyada ve Türkiye’de nadir görülen Lerisch sendrumu (AORT damar tıkanıklığı) başarılı bir operasyonla açıldı.

Harran Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doçent Doktor Mehmet Salih Aydın ile aynı bölümde Öğretim Görevlisi Kardiyoloji Doktoru Ceylanpınarlı Feyzullah Beşli tarafından yaklaşık 2 saat süren operasyonla AORT damarı açılarak karın ağrısı ve yürüme zorluğu çeken 65 yaşındaki Taşkesen sağlığına kavuştu.

Beşli: Bu tür hastalıklara fazla rastlanmıyor

Nadir görülen hastalığın ameliyatı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kardiyoloji bölümü Öğr. Gör. Dr. Feyzullah Beşli,  “65 yaşında olan ve by-pss öyküsü olan hastamızda, karın ağrısı ve bacak ağrısı mevcuttu. Yapılan tetkiklerde hastamızın karın damarından itibaren AORT’un bacağa giden bölümlerinde tıkanıklar saptandı. Normalde AORT damarının karın bölgesinden tam tıkanması çok rastlanan bir durum değil. Bunun özel bir adı var Loris Sendromu diye. Bu Loris Sendromlu hastalarda AORT damarı, karın içindeki organları besledikten sonra böbrekleri de besleyip aşağı doğru her iki bacak damarına doğru iki tane dal göndermesi lazım. Böbrek damarlarını besleyen alandan itibaren AORT damarının bacağa giden bölümlerinde, her iki alanda tıkanıklık olduğunu saptadık. Bu şekilde hastamızın tanısını koymuş olduk ve bu damarı açmaya karar verdik” dedi.

‘Türkiye’de sadece seçili merkezlerde uygulanabiliyor’

“Normalde Loris Sendromu dediğimiz hastalar eski zamanlarda açık ameliyat ile tedavi edilirdi.” diyen Beşli, “Son dönemlerde gelişen tetkikler ve tekniklerle birlikte bu damarların anjiyo ile açılması söz konusu olabilmekte. Bu Türkiye’de sadece seçili merkezlerde uygulanabilmekte. Merkezimizde de son dönemde yapılan başarılı operasyonlar sonrasında bu hastalarımızın da karın damarının AORT’un bacağa giden her iki bölgesinin açılmasına karar verildi. Gerçekleştirdiğimiz operasyonda hastamızın AORT damarını bacağa giden her iki damarla beraber yaklaşık iki saat kadar süren bir operasyon ile başarılı bir şekilde stent takarak damarını açmış olduk. Bu hastalık sadece bölgemizde değil, tüm dünyada çok nadir görülen bir hastalık. En sık olarak hastaların diğer damarlarını tutan kalbin, beynin damarının tıkanmasına neden olan süreç için AORT damarının kendisini etkilemesiyle beraber, karın bölgesindeki damarın tamamen tıkanmasına yol açmasından oluşmakta. Bunda da en sık hastalarımızın şeker hastası olması, tansiyon hastası olması, kolesterolünün olması. Sigara içiyor olmasıdır. Ailede böyle bir hastalık olması gibi risk faktörleri ile bu tür hastalarda bu hastalık oluşmakta” diye konuştu.