Ceylanpınar?da Uzmanlar uyardı: Taze peynire dikkat!

Brusella hastalığının süt ürünlerinde görüldüğünü ifade eden Aile Hekimi Dr. Yalçın Kurak, "Brusella hastalığı, hayvanlardan insanlara süt ve süt mahsulleri yöntemiyle bulaşan önemli bir halk sağlığı sorunudur.

SAĞLIK 21.02.2015 08:19:40 2091 0
Ceylanpınar?da Uzmanlar uyardı: Taze peynire dikkat!
Peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu mikroplar ölmüyor ve bu mikroplar uzun müddet yaşayabiliyor. Brusella, sütlerin kaynatılmadan tüketilmesi ve taze peynirin tüketilmesiyle henüz çok ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. Satın alınan taze peynirin mutlak surette kaynatılıp tüketilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Ceylanpınar ‘da peynir satışı yapan Veysi Durmaz ise, yurttaşların sıhhatli peynir için Brusella aşısı yapılıp yapılmadığını sormaları gerektiğini söyledi. Kış mevsimi boyunca yağan yağışlardan ötürü mera sahalarında iyi beslenen koyunlardan iyi süt ele geçirildiğini ifade eden Durmaz, yağışların peynir bolluğuna sebep olduğunu söyledi. Durmaz, "Kış dönemi boyunca beklediğimiz yağışı gördük. Bu yağışlar mera alanında hayvanlarımızın iyi beslenmesine alsancak escort oldu. Ceylanpınar'da 20 yıldır bu işi yapıyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ceylanpınar peynirini Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz. Yurttaşlarımız güzel, temiz ve sıhhatli peynir almak için özelikle Brusella aşısının yapılıp yapılmadığını sorsunlar. Brusella aşısı yapılmamışsa aldıkları peynir onları zehirler, vatandaşlar buna dikkat etmelidir. Maliyetler geçen yıla orantılı bir şekildedir. Şu an taze peynirin kilosu 7 liradan satışa sunuldu. Önümüzdeki günlerde de bu maliyetin sabit kalacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Haberceylanpınar