Ceylanpınar, Suruç, Viranşehir ve Siverek Olaylarında Açığa Alınan İstihbaratçılar?

Soruşturma istikametinde hazırlanan raporda M.B.`nin başta Suruç olmak üzere Ceylanpınar, Viranşehir ve Siverek ilçelerinde yaşanan birden fazla olayı haberdar olmasına karşın üstlerine bildirmediği böylece polisin vakaları önleme noktasında güçlükler yaş

GÜNCEL 21.11.2014 15:19:38 2679 0
Ceylanpınar, Suruç, Viranşehir ve Siverek Olaylarında Açığa Alınan İstihbaratçılar?
Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nün İstihbarat Şubesi'nde görevli 1'i amir 8 polis Valilik kararıyla açığa alındı. Ağustos ve Ekim ayında gerçekleşmekte olan bu gelişme ertesi açılan tahkikat raporlarında, açığa alınan istihbaratçı polislerin meslektaşlarını 'Bu devir bitecek, geri geleceğiz ve hesap soracağız' diye tehdit ettiği ileri sürüldü.  İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yapan Komiser Yardımcısı M.Y., polis memurları A.Ö., A.G.Y., O.Ç., T.D., E.V. ve A.A., ilçelerde yaşanan terör olaylarında istihbarat akışını üst makamlara bildirmedikleri sebebiyle önceki 23 Ağustos'ta Valilik kararıyla başka birimlerde vazifelendirildi . Başka birimlere tayin edildiğini öğrenen 7 istihbaratçı polis memuru, karardan 2 gün akabinde hep beraber İstihbarat Şube'ye gitti. Şayet, ilişikleri kesilen 7 polis, içeri giremeyecekleri söylenince, meslektaşları ile tartışmaya start verdi.

TEHDİT İDDİASIYLA AÇIĞA ALINDILAR

İçeri alınmamaları üzerine öfkelenen 7 polis, söylenenlere göre kendilerine mani olan meslektaşlarını tartaklamak talep etti. Araya girilmesiyle çekişme önlenirken, söylenenlere göre başka şubelerde görevlendirilen 7 polis, "Bu devir elbet bir gün dönecek, o vakit sizinle görüşeceğiz. Biz geri geleceğiz ve size hesap soracağız" diye belirtti. Bu olayın peşinden 7 polis İstihbarat Şube'den uzaklaştırılırken, yaşanan hadiseler ise diğer polisler tarafından tutanak altına alındı. Olay, çatışmaların sürdüğü Kobani'nin sınır komşusu olan Suruç'ta mevcut bulunan Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı'na da telefonla söylendi. Emniyet Müdürü Pınarbaşı, emniyet kamerası kayıtları ve tutanakları inceledikten akabinde başka birimlerde görevlendirilen eski istihbaratçı 7 polisin açığa alınması için Valiliğe müracaat da bulundu. Valiliğin de olur vermesinin peşinden İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep edilirken, açığa alınan 7 polisin ateşli silah (tabanca) ve rozetlerine el konuldu.

ŞUBE MÜDÜR VEKİLİ DE AÇIĞA ALINDI

Bu gelişmenin peşinden Kobani vakaları sebebiyle sınır hattında sık sık hadiseler yaşanması ve bunlarda polisin tedbir alamaması ve gösterilerde hedef olması üzerine istihbarat zafiyeti yaşandığı sebebiyle İstihbarat Şube Müdür Vekili olarak görev yapan M.B. hakkında tahkikat başlatıldı. Yapılan incelemede, sınır hattında ve kentin diğer ilçelerinde terör örgütü sempatizanlarınca gerçekleşen eylemlerde İstihbarat Şube Müdür Vekili M.B.'nin telefon, mesaj ya da yüz yüze görüşmeler ile bilgilendirildiği anlaşıldı. Ulaştığı bazı istihbari bilgileri askeri kaynaklara aktardığı iddia edilen Mustafa B.'nin aynı bilgileri Emniyet Müdürlüğü'nün üst makamlarıyla paylaşmadığı saptadı. Soruşturma istikametinde hazırlanan raporda M.B.'nin başta Suruç olmak üzere Ceylanpınar, Viranşehir ve Siverek ilçelerinde yaşanan birden fazla olayı haberdar olmasına karşın üstlerine bildirmediği böylece polisin vakaları önleme noktasında güçlükler yaşadığı bilgilerine yer verildi. Raporda bunun yanı sıra yıllardır istihbarat şubesinde görev yapan M.B.'nin sahip olduğu bilgiyi üstleriyle paylaşmaması tutumunun mevzuata aykırı olduğu da kaydedildi.

Şanlıurfa Valiliği oluruyla hazırlanan rapor istikametinde M.B., 2 Ekim'de açığa alındı ve İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep edildi.