Ceylanpınar mülteci kampında "elektronik kayıt" sistemi başlıyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından 45 bin 508 Suriyeli sığınmacının yaşadığı açıklanan Ceylanpınar?da çipli kimlik kartı sistemi için sayım yapıldı.

GÜNCEL 21.06.2013 12:24:44 3609 0
Ceylanpınar mülteci kampında
İlçe merkezine yaklaşık 15 km. uzaklıkta bulunan ve 25 bin Suriyeli sığınmacının yaşadığı Telhamut Mülteci kampından sonra, 3 bin çadırdan oluşan 15 bin kişi kapasiteli yeni bir çadır kentin kurulum çalışmaları devam eden Ceylanpınar'da 'elektronik kayıt' sistemi çalışması başladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Kilis'te üç aydır uygulanan sistemi mültecilerin kaldığı Hatay, Kilis, Antep, Osmaniye, Urfa, Maraş, Adana, Adıyaman ve Malatya'daki kamplarda da yaygınlaştırılacağı duyurulan sistem için Ceylanpınar mülteci kampında sayım çalışmalarına başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 230 kişiyle kampın içerisinde bulunan 12 mahallede başlatılan sayım ve tespit işlemleri yapıldı.
 
Yemek yerine Çipli Kart
 
Sayım esnasında "elektronik" ortamda parmak izi alınacak, mültecilerin parmak izi ve kimlik bilgilerinin yükleneceği belirtilen çipli kimlik kartına kişi başı 86 lira yüklenecek, ihale yoluyla 2 firma tarafından günde üç öğün dağıtılan yemek yerine ise kamplarda kurulan marketlerden alış veriş yapılabilecek.
Sığınmacıların "yeşil kart" yerine de geçen bu kimlikler ile devlete ait tüm sağlık kuruluşlarından faydalanabileceği, kamplara giriş-çıkış saatlerinin kontrolüsuça karışan mülteci anında tespiti ve sığınmacıların kamplardaki "yetkisiz alanlara" girmesinin önleneceği iddia edilen Çipli Kartlara kişi başına yüklenecek para miktarı ise şimdiden soru işaretleri yaratmaya başladı. Tüm bölgenin en sıcak yeri olma özelliği bulunan Ceylanpınar'da çadırlardaki yaşamın zorluğu bir yana, kişi başı verilecek 86 liranın insanların hiç bir ihtiyacını karşılamayacağı ise ilçe sakinlerinin ortak görüşü.