Bugün Kadınlar Günü; Elektrik borcuna karşılık küçük kızını evlendirecek!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları günü birlik ve göstermelik etkinlikler düzenlemeye devam ederken, madalyonun öteki yüzündeki kadınları kimse görmüyor. Hamet Ay kendisine gelen yaklaşık 7 bin 500 TL?lik elek

YAŞAM 8.03.2014 08:05:25 1737 0
Bugün Kadınlar Günü; Elektrik borcuna karşılık küçük kızını evlendirecek!
Yeşildirek Mahallesi’nde iki odalı bir evde yaşayan 52 yaşındaki Hamet Ay, Dicle Edaş’tan kendisine gelen yaklaşık 7 bin 500 TL’lik borç ve icra yüzünden 13 yaşındaki kızını evlendirip elektrik borcunu ödemeyi düşünüyor. Fakirlik yüzünden evde yiyecek ekmek dahi bulamadıklarını kaydeden HametAy, 34 yıl inşaatlarda çalıştığını ancak kendisini çalıştıranların sigortasını yatırmadığını söyledi. Yetkililerden kendisine bir yardım eli uzatılmasını isteyen Ay, “Urfa’da kooperatifler yapılmaya başlandı. Ben de kooperatiflerde çalışmaya başladım. Müteahhitlere inandım, dedim benim sigortamı yapıyorlar. 1983’te başta kör bağırsak ameliyatı oldum. Ondan sonra dedim bunlar beni sigortalı gösteriyorlar. 34 yıl çalıştım. Hepsi inkâr etti. Devlette olsaydım şimdi emekli olurdum. Resmi iş değildi, müteahhit işiydi. İbrahim Y., Kadir Y., Mustafa A., Hamit I., K., altı tane müteahhitti. Beni top gibi yuvarladılar, benim hakkımı yediler. İki sene göstermişler ameliyat için, sonra göstermedi 6 müteahhit. 34 yıl ben yanlarında çalıştım. Başka yerde çalışmadım” diye konuştu.

‘İLAÇ ALACAK PARAM YOK’

2010’da hastalandığı ve yatalak duruma denizli escortğini kaydeden Ay hiç kimsenin kendisine derman olmadığını söyledi. Ay, “Hiçbir işimi halletmediler. Ben acile diyorum, acil beni havale ediyor, uzmanlar beni ameliyat etmiyor, ‘diyorlar dışarı atın.’ Valiye gidiyorum şikâyet ediyorum, diyorlar ‘nereye gidersen git.’ Param olsaydı ben Amerika’ya, Avrupa’ya giderdim. Ben niye bu hale düşüyorum? Niye ben bu fakirliğe düşüyorum? Burada fakir olduğumuz için devlet bizim devletimizdir deyip diyoruz. Ben beş yıl ilaç alamadım. Kalp hastalığım var. Kriz geçirdim, 2001’de 17 yaşında oğlum öldü ben onu göremedim. İki oğlum beş tane kızım var. Dört yıldır yerdeyim. Bir şey olduğunda hayır sahipleri arabayla götürüp getiriyorlar. İlaç yazıldığında param olmadığı için alamıyorum” dedi.

‘İNTİHARI DAHİ DÜŞÜNÜYORUM’

Zaman zaman canına kıymayı düşündüğünü söyleyen Ay, “Bir ara polisin yanında kendimi vurdum. Demesin kimse vurdu diye. Ben canımı almak istiyorum. Üç tane kızım var öğrenci okuldan çıkardım onları. Bir tanesi hasta, bir tane evlendirdim, bir tanesi bizimle. Biz şimdi dört kişiyiz. Kızım sara hastası. Rabbim şahit hurda, kağıt falan toplayıp evin geçimini böyle yapıyoruz. Üç ayda bana bağlanan bir maaş var. Onu da doktorlar bana zorla verdi. Şu anda bu durumdayız. 7 bin 500 TL elektrik borcu gelmiş. 2011’den kalan borç. Gittim yanlarına dediler ‘af gelecek’. Hiç af vurmuyor mu bunlara? İki gün önce 7 bin 500 TL borç yollamışlar” ifadelerini kullandı. Komşuların yardımıyla ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten Ay, “Hükmüm yok ki, fırından ekmek alayım. Beni maaşa bağlasınlar. Bir de bakıcı parası versinler. Ben hastayım. Ameliyat oldum. Bir böbreğimi aldılar.  Kalp yetmezliği var, sinir var, şeker var, tansiyon var. Bütün hastalıklar var. Üstüne bir de bu elektrik borcu çıktı” diyerek sitem etti.

ÖNCEKİ KIZINI DA BORÇ YÜZÜNDEN EVLENDİRMİŞ

Daha önce de kendisine gelen elektrik borcu yüzünden küçük kızını evlendirip borcu ödediğini kaydeden Ay, yeni gelen borca bir çare bulunmaması halinde 13 yaşındaki kızını da evlendirip alacağı başlık parasıyla borcu kapatmayı düşündüğünü söyledi. Ay, sadece borç açısından değil küçük kızının evlenmesi halinde onun da hayatının düzeleceğini kaydederek, aksi halde borç için eve haczin geleceğini ve ailenin diğer fertleri gibi küçük kızının da evsiz kalacağını belirtti. 

Gazeteipekyol