Bilinçsiz Sulama ve Yanlış İlaçlama Ceylanpınar?ı Kuraklaştırıyor

Ceylanpınar?da tarım arazilerindeki yanlış sulama ve ilaçlama kuraklığa neden oluyor.

YEREL 22.08.2019 16:14:19 1100 0
Bilinçsiz Sulama ve Yanlış İlaçlama Ceylanpınar?ı Kuraklaştırıyor

“Çölleşme Risk Haritası”na göre en yüksek risk grubunda bulunan Ceylanpınar’da bazı bölgeler kuraklığa maruz kalıyor. Dünyada ortak sorun olan, iklim değişimleri ve insan etkileri de dâhil çeşitli etmenlerin sonucunda oluşan çölleşme ile kuraklığa karşı ortak bir mücadele geliştirmek için Birleşmiş Milletler tarafından Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 17 Haziran 1994 tarihinde kabul edildi.

Türkiye’de Çölleşme Risk Haritası’na göre Urfa-Ceylanpınar, Konya-Karapınar ve Iğdır-Aralık çok yüksek risk taşıyan bölgeler olarak görülürken, kuraklık açısından Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Şanlıurfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattıyla Eskişehir çevresi orta ve yüksek risk grubunda bulunuyor.

Çiftçiler, gelecek nesillere sağlıklı toprak bırakılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydettiler: “Düzenli ruhsatlı ilaçlar, gereksiz yere vahşi sulama yapmadan yağmurlama sularıyla toprakları koruyarak, çocuklarımızın geleceğini garanti altına almamız lazım. Gelecek yıllarda bu topraklar kalmayabilir. Bu topraklara sahip çıkamazsak çocuklarımız ileride gıda teminatı yapamayacak. Bu toprakları tahrip edersek, bu insanlar neyle doyacak. İnsanların, çiftçilerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Toprağa yüz gramlık ilacın atılması gerekirken 1 kilogramlık ilaç atılırsa sıkıntı çıkıyor. Herkesten bu konuda ellerinden geleni yapmalarını rica ediyoruz”