Beijing’de pandalar için yeni bir merkez kuruluyor

Pandalar Ulusal Koruma ve Araştırma Merkezi’nin Beijing üssünün yapımına bugün başlandı. Pandalar Beijing Üssü, başkent Beijing’in Fangshan bölgesinde yer alan Qinglong Gölü Orman Parkı içinde kuruluyor.

GÜNCEL 29.02.2024 10:45:03 39 0
Beijing’de pandalar için yeni bir merkez kuruluyor

Pandalar Ulusal Koruma ve Araştırma Merkezi’nin Beijing üssünün yapımına bugün başlandı. Pandalar Beijing Üssü, başkent Beijing’in Fangshan bölgesinde yer alan Qinglong Gölü Orman Parkı içinde kuruluyor. Üs, pandalar için uygun, zengin ekolojik kaynaklara ve yoğun bitki örtüsüne sahip orman parkında yer alacak.

2025 yılında tamamlanması planlanan üs, ilk etapta 50 pandaya ev sahipliği yapacak. İnşaat süreci boyunca, Pandalar Beijing Üssü pandaların üremesi ve korunması konusunda, insanlarla pandaların ve insanlarla doğanın uyum içinde bir arada bulunmasına öncelik verecek.

Çin Ulusal Ormancılık ve Çayır İdaresi tarafından yayımlanan verilere göre, ülkede 1980’li yıllarda yaklaşık bin 100 olan yabani panda sayısı bin 900’e yükseldi. Pandalar için ulusal parklar kurulması gibi önlemler sayesinde ülkedeki yabani panda sayısında büyük artış gerçekleştirildi. Pandalar için kurulan ulusal parklardaki yabani panda sayısı, toplam sayının yüzde 72’sini oluşturdu. Dünya genelinde koruma altına alınan pandaların sayısının ise 728’e ulaştığı aktarıldı.

Öte yandan, 2023 yılından beri Çin’den yurt dışına gönderilen tüm pandaların durumu, Ulusal Ormancılık ve Çayır İdaresi’nin farklı ülkelerdeki 20’den fazla kuruluş aracılığıyla gerçekleştirdiği değerlendirmelerin kapsamına alındı. 2023 sonu itibarıyla 18 ülke ve 20 kuruluş, pandanın korunmasıyla ilgili araştırmalarda Çin’le iş birliği gerçekleştirdi. Çin’in farklı ülkelere gönderdiği panda sayısı ise 56’ya çıktı. 

Hibya Haber Ajansı