AYM, Can Atalay kararının gerekçesini yayımlandı

Tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay dosyasında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ikinci ‘hak ihlali’ kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

GÜNCEL 27.12.2023 03:17:54 131 0
AYM, Can Atalay kararının gerekçesini yayımlandı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci başvuruda, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma", "kişi hürriyeti ve güvenliği" ile "bireysel başvuruda bulunma" haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının gerekçesi açıklandı.

Kararda "Seçme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ve bireysel başvuru hakkının ihlali edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle, Anayasa’nın 148. maddesinde güvence altına alınan bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verildi." ifadeleri kullanıldı.

AYM, Şerafettin Can Atalay kararında tespit edilen hak ihlali kararlanın ortadan kaldırılmasına yönelik olarak; yeniden yargılama işlemlerine başlanması, mahkumiyet hükmünün infazın durdurulması ve başvurucunun ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması, hükümlü statüsünün sona erdirilmesi ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi işlemlerinin yerine getirilmesi istendi.

Bu karar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Kararın bir örneğinin bilgi için ve ilgileri nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisine ve Hakimler ve Savcılar Kuruluna da gönderildiği belirtildi.

Ayrıca kararda Can Atalay'a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Hibya Haber Ajansı