Ara: "Verem hastalığı İnsanlık, tarihinin en eski ve en bulaşıcı hastalıklarından biridir"

ŞANLIURFA - 09.01.2024 - HİBYA - Birecik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. İlkin Yetişkin Ara, tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgiler verdi.

YAŞAM 9.01.2024 11:35:10 67 0
Ara:

Türkiye'de her yıl, Ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftada, toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası 07-13 Ocak 2024” etkinlikleri düzenleniyor.

Birecik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. İlkin Yetişkin Ara; bir diğer adı ile verem hastalığının insanlık, tarihinin en eski ve en bulaşıcı hastalıklarından birisi olduğunu söyleyerek "Tüberküloz bakterisi solunum yolundan nefes verme, hapşırma, öksürme gibi basit yollarla ortama yayılır. Bu ortamda bulunan sağlıklı kişiler bakteriyi solunum yoluyla alırlar ve hastalık bu şekilde yayılımını sürdürür. Tüberküloz bakterisi ile karşılaşan her insan hasta olmaz. Bakteri, kişinin akciğerinde ya da başka bir organı uykuda kalabilir. Kişinin vücut direnci düştüğünde bağışıklık baskılayıcı bir ilaç kullandığına ya da bağışıklığı baskılayıcı bir hastalığa yakalandığında tüberküloz mikropları aktif hale gelir ve verem hastalığı ortaya çıkar." ifadelerini kullandı.

veremin belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Ara "Veremin belirtileri en sık karşılaştığımız belirti öksürüktür. On beş günden uzun süren öksürük, balgam çıkarma şikayeti, yüksek ateş, gece terlemesi, şiddetli göğüs ağrısı, iştahsızlık, hızlı kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk ve ilerleyen dönemlerde kanlı balgam görülebilir. Verem belirtileri ortaya çıktığında tedavi edilemezse hastalık ilerleyebilir ve diğer organları da etkileyebilir. Özellikle öksürük şikayetinin sigara, soğuk algınlığı gibi farklı nedenlere bağlanması kişinin doktor kontrolüne geciktirebilir ve hastalığın büyük oranda ilerlemesine neden olur." şeklinde konuştu.

"Hastalığın şikayetler ile birlikte tüberkülozu işaret eden akciğer grafisi verem hastalığın akla getirir." ifadelerini kullanan Dr. Ara, şöyle devam etti:

"Fakat kesin tanı için mutlaka balgam kültürü alınmalı ve tüberküloz bakterisi balgamda gösterilmelidir. Tüberküloz kesinlikle iyileşebilen bir hastalıktır. Kişiler ilaçlarını önerilen şekilde aksatmadan yeterli süre içinde kullanırlarsa son derece başarılı bir şekilde tedavi olabilirler. Tanı, tedavi ve takip süreci ülkemizde verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır ve ilaçlar düzenli kullanıldığı takdirde iki üç hafta içinde bulaştırıcılık büyük oranda ortadan kaybolmaktadır. Eğer siz de belirti gösteriyor ya da sıklıkla kalabalık ortamlarda bulunuyorsanız mutlaka belirti takibi yapmanız ve ivedilikle Göğüs hastalıkları uzmanına başvurmanızı öneriyorum."

 

Hibya Haber Ajansı