AB yeni teknoloji yasası kapsamında Apple, Meta ve Alphabet'i soruşturuyor

Stockholm, 25 Mart (Hibya) – AB yeni teknoloji yasası kapsamında Apple, Meta ve Google'ın sahibi Alphabet'i soruşturuyor. Teknoloji grupları, Dijital Piyasalar Yasasını ihlal etmekten suçlu bulunurlarsa ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar.

GÜNCEL 25.03.2024 19:22:23 66 0
AB yeni teknoloji yasası kapsamında Apple, Meta ve Alphabet

Apple, Google'ın ana şirketi ve Meta, büyük teknoloji şirketlerinin rekabet karşıtı davranışlarını denetlemek üzere tasarlanan bloğun yeni yasalarını potansiyel ihlalleri nedeniyle AB tarafından soruşturuluyor.

Üçlü, 7 Mart'ta yürürlüğe giren ve çevrimiçi tüketiciler için seçenekleri arttırmayı amaçlayan bir dönüm noktası niteliğindeki Dijital Piyasalar Yasası'nı (DMA) ihlal etmekten suçlu bulunurlarsa önemli para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar.

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, ''Apple ve Google'ın uygulama geliştiricilerin kullanıcıları uygulama mağazaları dışındaki tekliflere 'yönlendirmelerine' izin veren önlemleri; Google'ın sahibi Alphabet'in arama motorundaki arama sonuçlarında Google alışveriş gibi kendi hizmetlerini tercih edip etmediği; Meta'nın Facebook ve Instagram'da reklamsız bir deneyim için kullanıcılardan ücret alma kararı ve kullanıcıların kişisel verilerine ilişkin DMA hükümlerine uyup uymadığı; ve Apple'ın kullanıcıların telefonlarında alternatif tarayıcılar seçmelerini kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı'' gibi olası ihlalleri incelediğini açıkladı.

Komisyon açıklamasında, "Komisyon, bu eşik bekçileri tarafından uygulamaya konulan tedbirlerin DMA kapsamındaki yükümlülüklerine etkili bir şekilde uymadığından şüphelenmektedir" denildi.

Yasa, diğer işletmeler tarafından kullanılan arama motorları, sosyal ağlar ve sohbet uygulamaları gibi hizmetler sağlayan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft ve TikTok'un sahibi ByteDance olmak üzere altı teknoloji "bekçisinin" rakipleri için eşit bir oyun alanı sağlamak ve kullanıcılara daha fazla seçenek sunmak için rehberliğe uymalarını gerektiriyor.

İç pazardan sorumlu komisyon üyesi Thierry Breton, şirketlerin yasayı ihlal ettiklerinin tespit edilmesi halinde "ağır para cezaları" tehdidiyle karşı karşıya olduklarını söyledi ve ekledi:

"Dijital Piyasalar Yasası 7 Mart'ta yürürlüğe girdi. Uyum sağlamalarına yardımcı olmak için kapı bekçileriyle aylardır görüşmeler yapıyoruz ve piyasada meydana gelen değişiklikleri şimdiden görebiliyoruz. Ancak Alphabet, Apple ve Meta'nın çözümlerinin Avrupa vatandaşları ve işletmeleri için daha adil ve daha açık bir dijital alana yönelik yükümlülüklerine uygun olduğuna ikna olmuş değiliz."

Rekabet Komiseri Margrethe Vestager, şirketlerin yasaya uymak için bolca zamanları olduğunu söyledi ve komisyonun uyumlu olduklarından emin olmak için onlarla birlikte çalıştığına dikkat çekti.

Vestager gazetecilere verdiği demeçte, "Bunun aceleye getirildiğini kesinlikle düşünmüyorum" dedi ve yeni yasaların amacının "dava açmak değil", tüketicilere rekabet yasaları kapsamında hakları olan seçenekleri sunmak olduğunu söyledi.

"Değişiklikleri ne kadar çabuk yaparsak, tüketiciler DMA'ya sahip olmanın avantajlarından o kadar çabuk faydalanabilir" diyen Vestager, AB'nin teknoloji şirketlerini yükümlülüklerini ciddiye almaya teşvik etmek için "güçlü caydırıcılar" uygulamaya koyduğunu ve gerekli standartları karşılayamayanlara ağır para cezaları verdiğini söyledi.

DMA'ya uyulmaması, cironun yüzde 10'una kadar para cezasına neden olabilir ve tekrarlanan ihlallerde bu oran yüzde 20'ye kadar çıkabilir. Geçen yıl Apple'ın yıllık geliri 383 milyar dolar, Alphabet'in 307 milyar dolar ve Meta'nın 134 milyar dolardı.

Hibya Haber Ajansı